Alles wijst erop dat de klap van de aanslagen in Engeland vorige week later dit jaar keihard aan zal komen bij Europese burgers, telecombedrijven en isp’s.
De kans lijkt groot dat zij zonder enige democratische controle een uitgebreide bewaarplicht van telefonie en internetverkeersgegevens door hun strot geduwd krijgen. EU-voorzitter Engeland grijpt de emotie en woede rond de recente aanslagen op de metro en een bus in Londen aan om een Europese bewaarplicht van enkele jaren versneld door te voeren. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke deed deze week een oproep om informatie over miljarden mailberichtjes en telefoongesprekken in de Europese Unie langdurig op te slaan. Door deze goudmijn uit te vlooien zouden Europese opsporingsdiensten terroristische netwerken kunnen oprollen voordat het tot nieuwe aanslagen komt. Het is een nieuw argument in de lange discussie over de bewaarplicht. De grote brei elektronische sporen wordt daarmee een instrument om aanslagen te voorkomen. Wie kan daar nog tegen zijn?
Nederlandse internet- en telecombedrijven doen op dit moment de grootste moeite om de Nederlandse politiek met technische en economische argumenten te overtuigen dat een bewaarplicht zijn doel voorbij schiet. Het lot is hen helaas niet gunstig gezind. Met de aanslagen vers in het geheugen zal het moeilijk zijn om een rationele discussie te voeren. Toch haalt de brief van het Internet Service Provider Overleg steekhoudende argumenten tegen een bewaarplicht aan. De isp’s stellen hierin dat de loggegevens die ze bijhouden door het ontbreken van internationale standaarden zeer gevoelig zijn voor misinterpretaties. Daarnaast ziet de provider nooit de directe verbinding met de daadwerkelijke ontvanger en verzender bij mail en chatdiensten doordat mensen gebruik maken van externe internetdiensten als Skype en MSN. En dan hebben we encryptie nog buiten beschouwing gelaten. Ik kan alleen maar hopen dat politici het hoofd koel houden en denken voordat zij doen.