ING schrapt 450 arbeidsplaatsen bij de divisie Operations/IT. Het betreft medewerkers die it-infrastructuur-werkzaamheden uitvoeren voor zowel de bank- als de verzekeringsactiviteiten van ING. In Nederland zullen 400 arbeidsplaatsen komen te vervallen voor het eind van 2005, in België vijftig.
ING stelt dat de sanering past in de verdere stroomlijning van de organisatie. Het financiële concern wil daarmee de efficiency verbeteren en op de kosten besparen, om zijn concurrentiepositie te behouden. Het beweert via deze ingreep een jaarlijkse besparing van 39 miljoen euro te kunnen realiseren. De verwachte eenmalige ontslag- en afvloeiingskosten bedragen 57 miljoen euro, waarvoor een voorziening zal worden genomen in het derde kwartaal van 2005.
De betreffende Operations/IT-divisie telt in de Benelux ongeveer 18.000 werknemers (wereldwijd 23.000), waarvan circa zesduizend automatiseerders. Daarvan werken er tweeduizend in het infrastructuurbeheer, verdeeld over vier clusters. Deze clusters worden opgeheven, waarna de kennis wordt gebundeld in een aantal teams. Daardoor worden er veel mensen overbodig verklaard, vertelde een woordvoerder tegen Het Financieele Dagblad.
In België komen de arbeidsplaatsen overigens te vervallen als gevolg van natuurlijk verloop. In Nederland komen de getroffen werknemers in een mobiliteitscentrum terecht, waarbij er in het kader van het sociaal plan en een kortgeleden met de vakbonden overeengekomen protocol over werkzekerheidgaranties wordt gezocht naar nieuw werk binnen of buiten de bankverzekeraar.
Daarbij zal ING eventueel contracten aangaan met externe werkverschaffers, constructies die al eerder zijn toegepast bij ABN Amro (met vijf it-partners), IBM (Yacht) en Fortis (United Restart). Dit traject loopt maximaal achttien maanden, waarna gedwongen ontslag mogelijk is, aldus ING. Volgens vakbond De Unie is er over dit ’gedwongen ontslag’ echter geen afspraak gemaakt.
Momenteel voert ING samen met een aantal grote automatiseerders, waaronder in ieder geval Atos Origin en Unisys, tevens verkenningen uit op het gebied van uitbesteding en offshoring bij de divisie Operations/IT. Het concern zal op basis van dit onderzoek vaststellen of andere bedrijven bepaalde activiteiten tegen dezelfde kwaliteit, met meer flexibiliteit en tegen lagere kosten kunnen uitvoeren dan ING zelf.