IBM lanceerde vorige week op een bijeenkomst in Japan twee nieuwe productlijnen in de PowerPC 970-processorfamilie, beter bekend als de G5-chip in Apple’s Macintosh-computers. Dit betreft de 970FX voor notebooks en de dualcore 970MP (codenaam Antares) voor desktops.
De 970FX zal terechtkomen in de PowerBooks van Apple. Met kloksnelheden van 1,2, 1,4 en 1,6 GHz en 512K Level 2 cachegeheugen ligt het stroomgebruik op 13 Watt voor de twee laagste kloksnelheden en op 16 Watt voor de hoogste. Dat is aanzienlijk meer dan de 10 Watt van de huidige G4-chip in de 1,5 GHz PowerBook, de MPC7448 van Freescale (de verzelfstandigde chipdivisie van Motorola).
Versus Intel
Het stroomverbruik van de nieuwe G5-chips ligt op bijna de helft van dat van Intels Pentium M, het hart van alle Centrino-draadloze notebooks. Dat zijn de reguliere Pentium M-processoren met kloksnelheden van 1,3 tot 2,13 GHz, die een verbruik van 21 tot 27 Watt hebben. Intel biedt ook uitvoeringen met een laag (10 tot 12 Watt) en extreem laag (5 tot 7 Watt) voltage, die echter op een lagere kloksnelheid (900 MHz tot 1,2 GHz) opereren.
De dualcore 64-bit PowerPC 970MP (Antares) komt uit op kloksnelheden tussen de 1,4 GHz en 2,5 GHz. Elke kern heeft 1 MB aan Level 2 cache. Eén kern kan uitgeschakeld worden om stroom te sparen. Apple zou al vanaf 2004 de beschikking hebben gehad over prototypes van deze chip, waardoor de 970MP het hart zou kunnen vormen van de aanstaande opwaardering van de Power Mac G5-desktops, aldus ingewijden. De Macintosh-fabrikant heeft eerder verklaard dat de overstap naar Intel-processoren komend jaar begint met consumentenmachines als de Mac mini en eindigt met de zware desktopsystemen.
Laatste PPC-Mac’s
IBM deed deze aankondiging op het Power Everywhere Forum 2005 in Japan. Naar verwachting zullen de beide nieuwe chiplijnen het hart vormen van de laatste Mac’s die op het PPC-platform draaien. De ironie wil dat een van de veronderstelde redenen voor Apple’s overstap op Intel-cpu’s, die afgelopen juni is onthuld, is dat IBM het stroomverbruik van zijn notebookchips maar niet omlaag wist te krijgen naar een niveau dat voor Apple acceptabel is. Een andere reden was de wens om te beschikken over een breder, gespecialiseerder processorpallet.
De druiven zijn kennelijk nog immer zuur: in een presentatie op het Forum in Japan telde IBM de investeringen in het PPC-platform op. IBM, AMD, Sony, Samsung, Infineon en Toshiba blijken zo’n zeventien miljard dollar te hebben geïnvesteerd. Intel komt niet verder dan 12,6 miljard aan investering in zijn chiplijnen. Het Power-platform wordt ook veel gebruikt voor consumentenelektronica, zoals printers, dvd-spelers en spelcomputers.