Het is u vast niet ontgaan: in de Computable staan geen columns meer van Martin Healey. Hij is met pensioen. Na honderden columns en duizenden lezingen verlaat hij de wondere wereld die wij it noemen. En hiermee zijn we wel een kleurrijk persoon kwijt.Op 29 juni organiseerde Computable een afscheidsseminar voor hem. Daar mocht hij nog één keer voor een licht grijzend publiek op zijn bekende manier met zijn plastic transparanten en overheadprojector het publiek amuseren.
Hij was een van de oudjes. Toen ik meer dan twintig jaar geleden de it betrad was hij al een gevestigde naam. Voor mij behoorde hij tot die illustere groep van internationale consultants die een soort reizend circus vormden en in alle uithoeken van de wereld lezingen gaven. Samen met andere wijze heren, zoals James Martin, Ted Codd, Chris Date en Edward Yourdon, maakte hij de wereld onveilig. Eén voor één stapt deze gezichtsbepalende generatie uit de schijnwerpers. Nu is het de beurt aan Martin Healey.
Niet iedereen was het altijd met zijn ideeën eens. Ikzelf ook niet altijd. Was hij bijvoorbeeld niet een groot voorstander van IBM’s OS/2? Volgens hem zou dat product dat gammele Windows wel uit de markt drukken. Op basis hiervan zeiden sommigen wel eens gekscherend dat Healeys voorspellingen erg goed waren, mits je ze 180 graden draaide. Nu hij met pensioen is, kunnen we dat in het openbaar melden. Voorheen niet, omdat als hij dat zou horen, hij dat zelf ook zou gaan doen. Twee maal 180 graden maakt 360 graden, en dan zouden we weer terug bij af zijn.
Zijn meningen die hij vol verve kon vertellen of in zijn columns verkondigde zetten de meeste mensen altijd wel aan het denken. En dat is knap. Zijn meningen waren altijd goed onderbouwd. Hij wist, zoals we dat noemen, van de hoed en de rand.
Ik zal hem ook zeker blijven herinneren als geanimeerd verhalenverteller. Hij had altijd prachtige verhalen over onder andere safari’s in Afrika of wandeltochten in het Andes-gebergte. Als je hem ontmoette, had hij altijd wel een spannend verhaal klaar. Sommige mensen zullen hem ongetwijfeld beter kennen dan ik, maar de verhalen die hij mij vertelde, daar ging wel vaak iets fout. Zijn jeep kreeg tijdens de safari panne en hij moest zich wandelend een weg terug zien te banen. En tijdens die wandeling in de Andes werd hij beroofd. Zo kon hij uren doorgaan. Het leek mij verstandig om nooit met hem op reis te gaan.
Kortom, een kleurrijk individu met heel veel kennis en heel veel ervaring verlaat ons vak. Nog een van die generatie die er mee ophoudt. Het wordt echt tijd dat iemand het geschiedenisboek van de it gaat schrijven, want langzamerhand gaat er erg veel kennis verloren.
Martin, ik wens je veel plezier met deze nieuwe fase in je leven. En je had gelijk, OS/2 was toen beter dan Windows, maar ja, technologische superioriteit is in dit bizarre vak geen garantie voor succes.
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.