De Europese koepelorganisatie van privacybeschermers European Digital Rights (Edri) roept EU-voorzitter Tony Blair in een brief vandaag op af te zien van een vergaande bewaarplicht voor telefonie- en internetverkeersgegevens.
De Edri-brief valt samen met een spoedoverleg vandaag. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn in Engeland vandaag plots bijeengeroepen voor overleg over een vergaande bewaarplicht van deze gegevens voor telecombedrijven. Dit moet ervoor zorgen dat terroristische aanslagen in de toekomst beter te voorkomen zijn.
De Europese JBZ-raad heeft deze bewaarplicht al langer op de agenda staan. Een voorstel om verkeersgegevens tussen de één tot drie jaar te bewaren heeft in het Europese Parlement en bij de verschillende nationale parlementen veel kritiek gekregen.
De Europese Commissie stelt momenteel eigen richtlijnen op voor een bewaarplicht. Dit om tegenwicht te bieden aan het voorstel van de Europese Raad van ministers. De Britse minister van binnenlandse zaken Charles Clarke spreekt vandaag leden van de Commissie om dit plan op een lager pitje te krijgen. Daarnaast wil hij het nieuwe Britse voorstel van de Raad van Ministers buiten de bureaucratische molen van Brussel houden om tijd te winnen.
De Edri vindt dat de bewaarplicht zoals Groot-Britannië deze nu voorstelt rechtstreeks indruist tegen de rechten van de mens. De uitgebreide informatiegaring middels het vastleggen van verkeersgegevens rond telefoongesprekken en handelingen op internet staat op gespannen voet met het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. Volgens Edri moet er blijvend een duidelijke scheiding zijn tussen de opsporing en berechting van misdrijven en het surveilleren van burgers. De critici wijzen erop dat er geen overtuigend bewijs is dat een uitgebreide bewaarplicht nut heeft, laat staan dat de kosten en de inbreuk op de privacy afgewogen zijn tegen de geclaimde voordelen.
In Engeland is de stemming rond een bewaarplicht na de aanslagen van vorige week radicaal omgeslagen. Meteen na de aanslagen heeft de Britse National High Tech Crime Unit het Londense internetknooppunt Linx en de Britse telecombedrijven gevraagd alle verkeersgegevens plus de inhoud te bevriezen om eventuele elektronische sporen van de daders via de telefoon of internet niet uit te wissen. De Britse branche-organisatie van isp’s, UK Ispa, heeft aangesloten bedrijven aangespoord om aan dit verzoek te voldoen. De Britse internetbranche is daarmee als een blad aan de boom omgedraaid. Toen de de Britse regering een paar jaar terug de bewaarplicht in Engeland wilde invoeren is het onder hevige protesten van Britse burgers en bedrijven bezweken.
Het nieuwe voorstel van Groot-Britannië betekent mogelijk ook een overwinning voor Justitie-minister Donner. De Tweede Kamer legde Donner eerder een spreekverbod op over de bewaarplicht. Verder bepaalde de Eerste Kamer recent dat de bewindvoerder eerst met betere argumenten moet komen voordat hij zaken gaat doen met Europese collegaministers. In de Computable van komende vrijdag is te lezen dat Erasmus-onderzoeker Paul Mevis zijn onderzoek te beperkt vindt om een vergaande uitbreiding van de bewaarplicht te rechtvaardigen. Donner had dit onderzoek laten uitvoeren om de senaat en het parlement voor een bewaarplicht te winnen.