De Stichting Brein is vandaag zijn belangrijkste middel in de juridische strijd tegen downloaders en providers kwijtgeraakt. De rechter oordeelde dat de informatie over downloaders op onrechtmatige wijze is verkregen.
Brein heeft gegevens over downloaders op het Kazaa-netwerk en eist van providers in Nederland de echte namen en adressen van die personen. De stichting wil die mensen vervolgens aanklagen voor illegaal kopiëren van muziekbestanden en – daarmee – het schenden van auteursrechten.
De providers hebben echter geweigerd die informatie te overhandigen. Brein heeft via een Amerikaans onderzoeksbedrijf de gedeelde mappen met muziekbestanden van Kazaa-gebruikers in kaart gebracht.
Hierbij zijn mogelijk ook bestanden met persoonlijke informatie bekeken, wat een privacy-schending kan inhouden. De rechter acht de hele informatievergaring onrechtmatig, mede door dat privacy-aspect. De Amerikaanse privacy-wetgeving is een stuk coulanter dan de Nederlandse, merkt de rechter op.
Brein is dus illegaal bezig! Misschien leuke uitdaging voor het OM?
I vind wel dat er geld betaald moet worden voor muziek.
MAAR zoals altijd schieten wij hier in nederland weer door.
Dit is goed nieuws, er wordt toch al genoeg verdiend in de platenwereld.
En als het echt goede muziek is dan wordt het orgineel toch wel verkocht.
In plaats van het verspillen van al deze energie zouden softwareleveranciers een betere (lees goedkopere) licentie-policy moeten hanteren voor privé gebruik van software en de uitgevers van films en muziek zouden ook iets moeten doen aan het beschikbaar stellen van betaalbare downloadfaciliteiten. Ik denk dat heel veel mensen best bereid zijn te betalen voor hun software, muziek en films. Beter iets dan niets en als het prijstechnisch veel aantrekkelijker wordt, zal het illegale gebruik omslaan in betaald legaal gebruik met gevolg dat de inkomsten juist toenemen voor de producenten. Is er nu niemand die daar eens onderzoek naar kan doen?
Waarom stellen we geen algemene belasting in voor muziek en films, maken alle content simpel (gratis) downloadbaar (het geld komt dan van de belasting), en betalen de filmmakers en artiesten op grond van hoe vaak het is gedownload? Ik denk dat we dan eerlijker bezig zijn voor iedereen.
cultuur moet niet opgehokt worden, het moet vrijkomen voor iedereen, ook de mensen die in verband met handicap (jawel, ik) niet naar bioscopen kunnen (nee, die zijn hier niet toegankelijk, en reizen naar een andere dorp/stad kan ik niet betalen). In plaats van eindeloos discussien, zet deze definitieve oplossing neer. Als mensen dan nog klagen: “dat is de schuld van de mensen een tijd terug alles illegaal downloadden.”
Die instelling heeft ook nog een positief effect op de algehele denkwijze.
Hoewel ik niet tegen downloaden ben en er goede argumenten naar voren gebracht worden, wil ik toch even aan Casper van Hek kwijt dat een dvd huren voordeliger is dan een bioscoopfilm en er ook goed toegankelijke videotheken zijn.