Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Heeft EZ iets geleerd van de umts-veiling in 2000? En wiens voorbeeld volgt BEA nu? Gaat Silicon Valley aan zijn eigen succes ten onder? Mag justitie alles over u opvragen?
Heeft EZ iets geleerd van de umts-veiling in 2000?
… waarschijnlijk niet. Als je naar het huidige gestuntel van het ministerie met umts kijkt, bekruipt je het gevoel dat het dit keer wel eens een groter drama kan worden dan in 2000. Veel gemeenten en omwonenden protesteren op dit moment heftig tegen de komst van umts-masten vanwege de vermeende gezondheidsrisico’s. Telecomaanbieders moeten deze masten plaatsen om aan de plaatsingsverplichting van EZ te voldoen. Voor 1 januari 2007 moeten alle licentiehouders een dekking van 60 procent gerealiseerd hebben in dichtbevolkte gebieden van Nederland. Lukt hen dit niet, dan zijn ze hun vergunning kwijt. EZ wacht op dit moment de komst van een Zwitsers onderzoek af naar gezondheidseffecten van umts op korte termijn om verontruste gemeenten en burgers te paaien. Tot die tijd legt EZ protesterende lokale overheden geen strobreed in de weg. Telecombedrijven voelen aan hun water dat ze klem komen te zitten tussen een plaatsingsverplichting van het ministerie en lokale overheden die umts-masten weigeren. KPN heeft inmiddels gedreigd om gemeentebesturen voor de rechter te slepen als ze de aanleg van umts-masten blijven weigeren. Zou dat niet meer iets voor EZ zijn?
En wiens voorbeeld volgt BEA nu?
…dat van Larry Ellison. BEA Systems komt eind dit jaar met een nieuwe versie (5.0) van zijn Java Virtual Machine (JVM) JRockit die dan direct draait op de serverhardware. Dit draagt de naam ‘Bare Metal’ en doet wel heel erg sterk denken aan Larry’s briljante idee ‘Raw Iron’ uit 1998. Daarbij zou de 8i-database van zijn Oracle direct op de hardware draaien. Dus zonder besturingssysteem, tenminste zonder volledig besturingssysteem – van derden.
Hét argument van Larry toen en BEA nu is dat dit het prestatieniveau enorm ten goede komt. Op zich klopt dat. Maar waar is ‘Raw Iron’ toch gebleven? Na een aanvankelijk uitstel van een jaartje, vanwege ontwikkelingsproblemen, bleek de belangstelling anno 2000 toch wat tegen te vallen. Één van de oorzaken daarvan was dat dit idee inging tegen de trend van serverconsolidatie en het willen draaien van meerdere databases op één server. Wat anno nu echter anders is, is het feit dat zowel Intel als AMD virtualisatie inbouwt in zijn processoren en dat BEA dáár gebruik van maakt. We wachten het dus nog even af.
Gaat Silicon Valley aan zijn eigen succes ten onder?
… Het lijkt er een beetje op. In de hele wereld helpt ict ondernemingen meer te produceren met minder mensen. De veelgeroemde arbeidsproductiviteit. De hele wereld omvat nu ook de Valley zelf. Hoewel de winsten van de zeven ondernemingen met de hoogste beurswaarde vervijfvoudigd zijn, loopt de werkgelegenheid in het centraal gelegen district Santa Clara met 20.000 arbeidsplaatsen terug. De vorige herstelperiode in 1995-97 zorgde nog voor 80.000 banen méér. “Silicon Valley beweegt zich omhoog in de waardeketen”, zegt AnnaLee Saxenian in de New York Times. Zij is decaan van de School voor Informatiemanagement en -systemen op de Universiteit van Californië in Berkeley. Dat betekent dat nu ook softwarebanen uit de Valley verdwijnen. Een andere waarnemer spreekt van “een duidelijk herstel”, maar voegt daar direct aan toe “maar wel een baanloos herstel”. Terminalfabrikant Wyse Technology is een mooi voorbeeld: de vraag in Azië en Europa groeit snel, en Wyse breidt zijn staf uit van 260 naar 380 medewerkers. Maar allemaal buiten Silicon Valley en buiten de VS. Het lijkt er op dat de Valley zich begint te gedragen naar het adagium dat marketeers uit die streek al jaren over de wereld uitstorten: “We’re eating our own dogfood here!”
Mag justitie alles over u opvragen?
… sinds dinsdag 5 juli zijn een heleboel data beschikbaar. Toe nam de Eerste Kamer het omstreden wetsvoorstel Bevoegdheden Vorderen gegevens aan. Groen-Links en SP zij steunen de wet niet. VVD-senator Broekers-Knol: “Er tekende zich een duidelijke meerderheid af, het was dus niet nodig een algemene stemming te organiseren.” Zij vindt dat justitieminister Donner in het begeleidende debat ‘adequaat antwoord heeft gegeven’. “Over drie jaar komt er een grondige evaluatie van de wet.” Daaruit moet onder meer blijken hoe hoog de onkosten voor het bedrijfsleven zijn. Broekers-Knol: “De minister zegt nu dat het geen bewaarplicht is.” Dit zou betekenen dat bedrijven geen extra investeringen hoeven te doen of bijzondere voorzieningen hoeven te treffen. “Wat als in de praktijk blijft dat een bedrijf zo vaak een vordering krijgt dat een infrastructurele investering toch noodzakelijk is?” Een ander punt van zorg is de afwezigheid van een notificatieplicht bij de vordering van ‘identificerende gegevens’. “Daar denkt men toch te gemakkelijk over. Het vertrouwen van de burger in de wet zal enorm worden vergroot als hij geïnformeerd wordt over individuele belangstelling van de overheid.” Dat die notificatieplicht geen deel uitmaakt van deze wet was voor de VVD-fractie echter geen reden af te zien van instemming.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.