De voorspellingen van vanmorgen zijn bewaarheid. Om iets over twaalf vanmiddag heeeft een overweldigende meerderheid van de Europarlementariërs tijdens de stemming in Straatsburg het amendement voor de verwerping van de Raadtekst aangenomen, waarmee de richtlijn voor softwarepatenten van de baan is.
Op het moment dat voorzitter Josep Borrell de aantallen stemmen voordroeg – 648 voor, 14 tegen en 18 onthoudingen – trokken verscheidene parlementsleden een geel demonstratie-t-shirt aan met daarop de tekst No Software Patents. Het Parlement vroeg vervolgens de Europese Commissie om met een nieuw wetsvoorstel te komen.
Een afgevaardigde van de Commissie liet weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst, maar zich daar bij neer te leggen. “De Commissie zal het respecteren en geen nieuw voorstel indienen, maar als het Parlement ons uitnodigt om dat wel te doen, gaan we praten met de parlementaire commissies en bekijken wat de volgende stappen moeten worden.”
Een aantal leden van het Parlement hebben al laten weten veel te voelen voor een niet-sectorspecifiek patentinstrument. EU-rapporteur Michel Rocard liet aan het begin van de stemming weten dat de parlementsfracties grote woede hebben geuit over hoe dit in de Commissie en de Raad is behandeld.
De Federatie voor Vrije Informatie Infrastructuur (FFII) feliciteert in een persbericht het Europees Parlement met zijn ‘nee’ tegen een ‘slecht wetsvoorstel en procedures’. “Wij denken dat het werk van het Parlement een goede basis geeft waarop toekomstige wetten kunnen worden gebouwd”, aldus het persbericht. Ook de tribunes van het Europees Parlement waren afgeladen met open source-fanaten die moeite hadden zich in te houden toen de verwerping van de raadtekst bekend werd.
Waar zijn ‘open source-FANATEN’ aan te herkennen?
Makkelijk om te weten, want ik ken nogal wat lieden die enthousiast zijn over ‘open source-software’ en het lijkt me handig om de FANATEN daaronder te kunnen herkennen :).
Overigens leuk om te zien dat Computable voor het ‘Nieuwscentrum’ gebruik maakt van MMBase. Ook een Open Source product!