Nederlandse organisaties neigen naar kortlopende uitbestedingscontracten. De meest gekozen looptijd is nu vijf jaar, maar de tendens bestaat om daar onder te duiken. Dat blijkt uit het onderzoek Europe's Diverse Outsourcing Market in 2004 van Forrester.
Forrester-analisten Andrew Parker en Sonoko Takahashi verzamelden gegevens over 248 uitbestedingdeals met een minimumwaarde van tien miljoen euro die vorig jaar gesloten werden met 29 it-leveranciers. Daarvan was tweederde nieuw en eenderde een verversing. De meeste contracten (negentig) kwamen uit Groot-Brittannië, op afstand gevolgd door Duitsland (47) en Nederland (31).
Wanneer de totale contractwaarde (circa 24,45 miljard euro) wordt bekeken, valt Nederland terug naar de vijfde plek met 1,081 miljard (zie grafiek). Het Verenigd Koninkrijk loopt ook hier mijlenver vooruit met contracten die in 2004 een waarde vertegenwoordigen van 11,91 miljard euro. De onderzoekers benadrukken dat enkele megadeals de cijfers vertekenen. Zwitserland – een land dat uiterst terughoudend is in uitbesteding en het liefst met kleine, lokale leveranciers werkt – staat bijvoorbeeld boven Nederland vanwege een miljardencontract tussen Zurich Financial Services en CSC.
Kenmerkend voor Nederland, en voor heel Europa, zijn de kleinere overeenkomsten (tot twintig miljoen euro), waarvan de meeste een looptijd hebben van vijf jaar. Alleen Nederlandse organisaties sluiten steeds vaker kortlopende contracten af: eenderde heeft een looptijd van minder dan vijf jaar. Daarmee verschilt Nederland van andere landen, zoals Duitsland, waar weliswaar de meeste contracten ook voor vijf jaar zijn, maar juist de langjarige contracten van meer dan vijf jaar aan populariteit winnen. Atos Origin sleepte in 2004 de grootste order binnen: een achtjarige contract met warenhuisketen KarstadtQuelle met een waardevan 1,6 miljard euro.
Volgens de onderzoekers behelst meer dan tweederde van de contracten het infrastructuurmanagement (het beheren van mainframes, servers, rekencentra en gedistribueerde systemen). T-Systems, EDS en Fujitsu Services scoorden hier goed. Op de tweede plek staat applicatiebeheer, waarin geen enkele leverancier echt uitschiet, gevolgd door desktopbeheer, met Getronics en Siemens Business Services als koplopers. De meeste contracten werden gesloten in het financiële wezen en de overheidssector. Accenture en IBM blijken sterk te zijn in het sluiten van pan-Europese deals, terwijl een Duitse speler als T-Systems hoofdzakelijk in het moederland succes boekte. Bpo (business process outsourcing) en grootschalige offshore-opdrachten bleven achter bij de verwachtingen.
Forrester voorziet een verhevigde concurrentie op de uitbestedingmarkt. Daarom moeten leveranciers zich behalve op prijsstelling zien te onderscheiden op flexibele dienstverlening met aandacht voor innovatie en educatie. Verder hamert het onderzoeksbureau op veel aandacht besteden aan risicomanagement en overleg met personeel en vakbonden. Dat kan meer vertrouwen wekken in het instrument ’uitbesteding’ en onrust wegnemen. In landen met een lage uitbestedinggraad als Frankrijk, Italië en Zwitserland leidt dit wellicht tot meer orders.