Het Innovatieplatform van premier Balkenende pleit voor de invoering van een 'royaltybox' met een lager tarief in de vennootschapsbelasting om de ict-bedrijvigheid te stimuleren.
Het eindrapport ‘Ict als innovatie-as’ van het Platform ligt sterke nadruk op de pijlers ict-toepassingen en –bedrijvigheid. Onderwijs en onderzoek en infrastructuur spelen een rol op het tweede plan.
Het rapport somt tal van actiepunten op, compleet met de actievoerder en de deadline. Zo wordt Nederland in januari verrijkt met een standaardisatieautoriteit. Die moet onder aanvoering van het ministerie van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties (BVK) en de branches ervoor zorgdragen dat gegevens van verschillende overheden, diensten en maatschappelijke organisaties “onderling uitwisselbaar en ontsloten” zijn. Zomer 2006 moet de autoriteit operationeel zijn.
Uitgangspunt bij alle plannen is in de woorden Jan Kees de Jager, voorzitter van de ict-werkgroep van het Innovatieplatform “marktwerking van onderaf onder aansturing van de overheid”. Door succesvolle plaatselijke pilots en experimenten zo snel mogelijk naar een algemeen en nationaal niveau te tillen en de vraag naar ict-producten en –diensten in een vroeg stadium te bundelen hoopt de werkgroep tot “betere commerciële perspectieven” te komen voor de ict-branche.
Het kabinet heeft zich vastgelegd niet later dan voorjaar 2006 de “broncode van maatwerk-software die voor en op kosten van de publieke sector wordt ontwikkeld, vrij te geven onder een creative commons-licentie”.
Om een “egaal speelveld te creëren tussen het midden- en kleinbedrijf in Europa en dat in de VS” beveelt de werkgroep volgens De Jager aan een beperkt aantal diensten kleinschalige ict-aanbestedingen te laten doen. Via onderaanneming zou een deel van grotere overheidsopdrachten verplicht besteed moeten worden bij het mkb in de ict.