Uitgeverij Swets & Zeitlinger uit Lisse had tijdelijk uitbreiding nodig van zijn Java-ontwikkelcapaciteit. In plaats van zelf mensen aan te trekken, koos cio Bob Visser ervoor om de werkzaamheden uit te besteden aan Integrated Systems Development Corporation (ISDC), dat het door zijn Roemeense filiaal laat uitvoeren.
Swets & Zeitlinger Swets & Zeitlinger is een internationaal opererend informatieconcern dat gespecialiseerd is in het beheer en de verwerking van abonnementen voor gedrukte en elektronische wetenschappelijke publicaties. Het bedrijf fungeert als een ‘subscription agent’ tussen aanbieders en gebruikers van wetenschappelijke informatie. De uitgeverij heeft de ontwikkeling en het onderhoud van zijn applicatie SwetsWise uitbesteed aan ISDC in Roemenië. Het systeem bestaat uit twee componenten; een webshop en de levering van elektronische content. De applicatie is geschreven in Java en draait op IBM’s WebSphere en DB2. |
“Wij hebben vijf eigen Java-programmeurs in dienst op ons kantoor in Lisse. Toen duidelijk werd dat we van de aandeelhouders extra geld zouden krijgen, zijn we in november gestart met het inhuren van twee mensen in Roemenië. Per maand zijn daar vervolgens twee ontwikkelaars aan toegevoegd. We zitten nu op een totaal van twaalf. In Cluj-Napoca is een kwartiermaker gestationeerd, maar het projectmanagement doen we vanuit Lisse. Drie van onze ontwikkelaars hebben op vrijwillige basis een coördinerende rol op zich genomen. Ieder van hen heeft vier mensen in Roemenië in zijn team. Hun werkplekken zijn verbonden met servers die in ons kantoor in Lisse staan en ze conformeren zich aan onze documentatiestandaard en developmenttools. Daarnaast is er via Skype een permanente verbinding. We hebben de afgelopen maanden met vallen en opstaan veel geleerd. Er is toch een cultuurverschil met Nederland. Net als mensen uit India zijn ook Roemenen snel geneigd ‘ja’ te zeggen. Op een gegeven moment hoorden we dat ze in Roemenië een dag hadden vergaderd over wat wij met iets zouden kunnen hebben bedoeld, in plaats van te zeggen dat ze het niet begrepen. Gelukkig gaat dat nu een stuk beter.”
Integrated Systems Development Corporation ISDC is gevestigd in Hilversum en heeft een filiaal in de Roemeense universiteitsstad Cluj-Napoca. Het bedrijf is in 1999 opgericht, heeft nu 120 medewerkers en wil groeien tot 250 in 2007. In de Roemeense vestiging stelt het bedrijf zijn offshore ontwikkelcapaciteiten beschikbaar aan andere partijen. Het richt zich daarmee met name op ict-afdelingen van grotere organisaties die geen tijd en geld willen besteden aan de omvang en expertise om de benodigde technische en organisatorische infrastructuur zelf op te zetten. Swets & Zeitlinger is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van het nieuwe offshoreconcept van ISDC, gefaciliteerde offshore. Dit houdt in dat mensen inhoudelijk geheel voor de klant werken, maar de operationele zaken in handen zijn van ISDC. |
“We willen niet vastzitten aan een ‘fixed price’ of een ‘black box’: dat past niet binnen ons bedrijf. Daarnaast wilden we alleen de programmeercapaciteit hebben en niet de selectie en het people management doen. Dat doet ISDC nu voor ons. Het is in Nederland ook nog steeds vrij lastig om voldoende Java-programmeurs te krijgen.”
Wat waren de problemen die u tegenkwam?
“Vooral de taal, men praat toch minder goed Engels dan wij zouden willen. Als ze het wel praten, is het slecht verstaanbaar. Gelukkig is één van mijn eigen developers Roemeense, dus zij is heel belangrijk geweest in dit proces. Als ik haar niet zou hebben, was ik hier niet aan begonnen. Daarnaast is ISDC niet gewend om te werken op de manier waarop wij dat doen. Wij hebben eigen methodes en technieken. Zij programmeren daar strak volgens de watervalmethode, met in onze ogen vrij veel bureaucratie. Wij kennen meer een soort ‘agile’ development, dus wat dat betreft hebben we ze wel een beetje moeten deprogrammeren.”
Wat waren de redenen om voor Roemenië te kiezen? Had dit niet in India gekund?
“Het leven bestaat vaak uit toeval. Ik wist dat ik extra geld zou krijgen voor Java-development, dus ik heb meerdere mogelijkheden bekeken. Met headhunters gepraat en ook met mijn eigen Roemeense ontwikkelaar. In Roemenië zijn de mensen uitermate gemotiveerd en goed opgeleid. Ik vind sowieso dat de bèta-opleidingen in Oost-Europa beter ontwikkeld zijn dan in West-Europa, dus onze blik was al die kant op gericht. Vervolgens liepen we tegen ISDC aan, waar ik ook al mensen kende. Ik zou nooit van mijn leven met een wildvreemde partij in zee gaan. Dat bedrijf zorgt goed voor zijn mensen, waardoor er continuïteit is en er geen sprake is van een grote doorstroom aan ontwikkelaars die voor één euro meer ergens anders gaan werken. Dat vind ik een grote voorwaarde, continuïteit, het gaat niet alleen om goedkoper.
Ik zou zelf nooit naar India gaan, daarvoor is Swets & Zeitlinger te klein. Het tijdsverschil is ook een drama. Daarnaast zouden we aan de watervalmethode moeten conformeren, en dat wil ik niet. Toch is ook een groot deel toeval: als mijn developer Hongaarse was geweest, waren we waarschijnlijk in Hongarije uitgekomen.”
Hebt u bewust gekozen voor een Nederlandse partij met een buitenlandse vestiging?
“Het was meer een samenloop van omstandigheden dan een echt bewuste keuze. Ik vind het wel heel prettig dat we een Nederlands contract hebben dat onder de Nederlandse jurisdictie valt. We rekenen ook af in euro’s en hebben niets te maken met de Roemeense lei. Daardoor hebben we niets met wisselkoersen te maken, dat is ook een voordeel.”
Uitleg begrippen
(bron: Computable ICT Woordenboek)
Watervalmethode – [waterfall model] Werkmodel waarvan de onderdelen na elkaar worden uitgevoerd, niet parallel. Deze kunnen in een bepaald model onder elkaar gezet worden en vormen dan een getrapte waterval. […] Dit model werkt niet evolutionair (klein beginnen en geleidelijk laten groeien).
Subscription agent – Een subscription agent doet zich vooral voor als intermediair tussen kopers en uitgevers van bladen. Hun werk behelst alles van geld wisselen tot facturering. De meeste agents beheren databases met titels, wijzigingen van titels, prijzen, et cetera, alles wat een koper mogelijk wil weten om een bepaald blad te kopen.