De omwenteling naar digitale televisie en telefonie via ip-gebaseerde netwerken dwingt de kabelsector op korte termijn tot schaalvergroting. Dat voorspelden topmensen uit de telecommunicatie én kabelsector tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie (NOT) in Rotterdam.
“Zakelijk gezien zijn fusies tussen kabelbedrijven een logische ontwikkeling”, stelde KPN-topman Ad Scheepbouwer. “Ik denk dat het geld ons zal dwingen”, bevestigt Jos Molenkamp van Casema de voordelen van een groot landelijk netwerk.
Schaalvergroting zou nodig zijn omdat de kabelaars hun monopolie op het verspreiden van tv verliezen én omdat tegen KPN moet worden geconcurreerd op het gebied van digitale telefonie. KPN heeft laten doorschemeren binnen een jaar met volledig tv-aanbod via dsl te komen. “Dan hebben regionale spelers te maken met een nationale concurrent met heel veel marketing power”, waarschuwt Rob van Esch, directeur van de Vecai.
Op de NOT bleek wederom dat de kabel- en telecommunicatiesector volledig in de ban is van de omschakeling naar ip-gebaseerde diensten. “Het gaat nu megasnel”, constateert directeur Kees Smaling van Siemens Communications. We kunnen met hem vaststellen dat een flink aantal partijen binnen enkele maanden een VoIP-platform in de lucht zal hebben.
Kabelbedrijven kunnen een geduchte concurrent van KPN worden, bevestigt Scheepbouwer. “Maar wij ook van de kabelaars met televisie. En telefonie is een stuk bewerkelijker dan tv.” KPN staat wel voor de opgave de te verwachten forse inkomstendaling van vaste telefonie op te vangen. Scheepbouwer wil niet te veel somberen over het opdrogen van zijn melkkoe: “De markt zal niet zo teruglopen. Vergeet niet dat er over ip ook veel meer mogelijk is: videobellen, televergaderen; op tv-gebied nieuwe thema- en sportkanalen. Mogelijkheden te over. Op den duur levert dat geld op.” Probleem is dat niemand weet welke echt nieuwe diensten aan zullen slaan.
Dat ligt voor de kabelaars makkelijker. Die willen eerst een deel van de gewone telefoniemarkt inpikken. Molenkamp: “Toevoeging van telefonie is niet moeilijk. Wij gaan daar veel aan verdienen. Wij denken dat de omzet van vaste telefonie in drie jaar daalt van 6 naar 3 miljard euro. Van de resterende helft gaat de helft naar de kabel.”
Scheepbouwer maakt zich meer zorgen om zijn concurrenten dan om de Opta: “We hopen niet dat de Opta de VoIP-markt gaat reguleren, maar we vrezen van wel. Kijk eens hoe de breedbandmarkt functioneert: de hoogste penetratie en de laagste prijzen van Europa, zonder enige Opta-bemoeienis. Laat dat met VoIP ook gebeuren.”
Scheepbouwer liet doorschemeren dat KPN binnen een jaar in navolging van BT een gecombineerd vast/mobiel-abonnement aan gaat bieden. Scheepbouwer: “Uiteindelijk zal iedereen één nummer hebben. Straks kun je thuis met je mobieltje via je ip-netwerk vast bellen.” KPN bereidt dat ook voor in Duitsland. “Maar daar zoeken we het vooral in samenwerkingsverbanden met bestaande DSL-leveranciers.”
Dat is dan de eerste echt nieuwe ip-gebaseerde dienst. Tripleplay – het gecombineerd aanbieden van telefonie, televisie en internet – is volgens sommigen slechts een opstapje naar werkelijk nieuwe diensten. “Er komt een compleet nieuw medium voor diensten waar je je nog geen voorstelling van kunt maken”, stelt Guus Bengsch van Alcatel. Voorlopig loopt men echter zo weinig mogelijk risico. De partijen mikken eerst op het inpikken van bestaande diensten van concurrenten.