Met de overname van Telfort krijgt KPN onder meer een mobiel netwerk in handen waarvan de opzet drastisch verschilt van de technologiekeuzes die de voormalig monopolist eerder maakte.
Historie Telfort Telfort heeft aan de wieg gestaan van de liberalisering van de Nederlandse telecommarkt halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. Het bedrijf had bij zijn start in 1997 grote partijen achter zich. De debutant was een joint venture tussen de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom. Moederbedrijf NS bracht een omvangrijk glasvezelnetwerk in langs het spoor door Nederland. BT bezorgde Telfort grote zakelijke klanten in binnen- en buitenland. Telfort richt zich vanaf de start op mobiele en vaste telecommunicatie. Nadat de NS in 2000 zijn aandeel in Telfort van de hand doet aan BT verdeelt dit concern de mobiele en vaste netwerkactiviteiten over twee bedrijven, Telfort Mobiel en BT Ignite. Na een naamswijziging in 2002 volgt in 2003 de verkoop aan Greenfield Capital Partners, dat het bedrijf zijn oude naam teruggeeft. Klapper op de vuurpijl is de overname door KPN deze week. De voormalig monopolist slokt de uitdager na een klein decennium alsnog op. |
Synergievoordeel
Telfort wil pas over twee jaar starten met het uitrollen van umts, omdat het dan in één keer de snellere hsdpa-versie kan gebruiken. Uitzondering is de regio Amsterdam en Schiphol, waar het bedrijf al een klein umts-net in de lucht heeft. Interessant is dat Telfort voor de levering van zijn umts-netwerk als één van de eerste Europese telecomaanbieders koos voor de Chinese fabrikant Huawei. Deze nieuwkomer werkt met kleinere en snellere apparatuur, die ook in de bestaande gsm-masten te monteren is. Andere telecomaanbieders werken met umts-apparatuur waar aparte opstelpunten voor nodig zijn. Een groot synergievoordeel van de overname is de umts-licentie. Woordvoerder Stephen Hufton van KPN meldt dat het concern binnenkort met het ministerie van Economische Zaken gaat overleggen over het schrappen van één van de twee umts-licenties.