Chipfabrikant AMD heeft met een anti-trust aanklacht grote broer en concurrent Intel voor de federale rechter gesleept. Intel zou door dwang klanten op de x86-markt weggehouden hebben van AMD.
In Japan is Intel recentelijk door de Fair Trade Commission (JFTC) op de vingers getikt voor misbruik van een monopoliepositie om daarmee vrije en open concurrentie op de markt te dwarsbomen. De Europese Commissie is (in nauwe samenspraak met de JFTC) bezig met een onderzoek naar vergelijkbare praktijken in Europa.
De aanklacht noemt 38 bedrijven bij naam die het slachtoffer zouden zijn geweest van de handelspraktijken van Intel. Daaronder zijn Dell, Toshiba, Sony, Gateway, Hirtachi, NEC, Acer en HP.
Hallo,
In dit artikel heeft u het over het op de vingers tikken wegens het misbruiken van een monopolie positie. Dit zou betekenen dat het hebben van een monopolie positie toegestaan is, mits niet misbruikt?
Het lijkt me zeer schadelijk om monopolies op deze (volstrekt willekeurige) wijze te bestrijden.
Men zou er dan beter aan doen nog eens naar de looptijd van patenten op chips te kijken. Wellicht zijn deze te lang.
Omdat AMD op dit moment de beste processor in handen heeft met de Athlon 64, is het niet eerlijk dat Intel nog steeds verreweg de meeste processors verkoopt op dit moment. Uiteraard kan dit “eerlijk” gebeuren door de marktwerking, maar als Intel misbruik heeft gemaakt van hun monopolie-positie, moet dit bestraft worden.