Nederland heeft teveel it'ers op mbo-niveau terwijl de vraag naar hoogopgeleide it'ers juist toeneemt. Daarmee komt de werkgelegenheid voor de mbo-groep onder druk te staan en kan niet worden voldaan aan de vraag naar hoogopgeleide it'ers.
Dit stellen vakbondsbestuurders Carla Kiburg (FNV Bondgenoten) en Maurice Limmen (CNV) tegenover nieuwsdienst Infoworld. Het gevolg van deze verschuiving in het evenwicht in de Nederlandse it-arbeidsmarkt is dat bepaalde it-taken naar lagelonenlanden worden uitbesteed.
Kiburg benadrukt dat deze offshoringhype ook een keerzijde kent. “In de helft van de gevallen mislukt offshoring.” De vakbondsbestuurder pleit ervoor dat bedrijven hun plannen te laten testen door bijvoorbeeld de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). Als bedrijven niet mee willen werken of de voorgenomen plannen de keuring niet doorstaan, zou de Nma een boete moeten kunnen opleggen.
Een neveneffect van het offshoren van werkzaamheden is de verschuiving van de inhoud van het werk. “Er is in Nederland sprake van een mismatch op de it-arbeidsmarkt. We hebben voldoende hbo-ict’ers, maar ze beschikken niet over de juiste competenties”, aldus Kiburg tegen Infoworld.
Volgens de vakbond kan Nederland alleen concurreren met populaire offshore-bestemmingen als het aandeel it’ers met een hbo-plus-opleiding stijgt. Het is van mening dat it’ers beter opgeleid moeten worden voor het werk van de toekomst.
Meer informatie over offshore uitbesteding leest u in het Dossier Offshoring in de Computable van 1 juli 2005.
Volgens mij zijn er meer factoren die op de banenmarkt voor de MBO-IT-er drukken. Ik heb de indruk dat veel HBO-ers MBO-werk doen. De eisen die in een vacature gesteld worden zijn vaak te hoog. Wanneer dat werk door MBO-ers gedaan wordt, kan een bedrijf op loonkosten besparen. Dat zouden bedrijven toch interessant moeten vinden.
Bijvoorbeeld het maken van een GUI of standaard beheertaken zal vaak door een MBO-er net zo goed gedaan kunnen worden als door een HBO-er.
Ik ben het volledig eens met de reactie van ten Napel. Op dit moment is de arbeidsmarkt (de organisaties) zo uit zijn verband getrokken dat alle afgestudeerde studenten alleen werk onder niveau kunnen vinden: de Universitair afgestudeerde doet HBO werk, de HBO’er doet MBO werk… en de MBO’er wordt inderdaad langs de kan van de weg geparkeerd.
Jammer, want de HBO’er (TI/BI) heeft minder praktische kennis van systemen, het vervangen van desktop systemen ed. terwijl deze wel in staat is om op juiste wijze IT-problemen te onderzoeken. Eveneens geldt het voor de MBO’er dat deze met scholing (ITIL, MCP, ed.) zich tot een aanzienlijk niveau kan opwerking dat deze weer gelijk staat aan een HBO functie.
Het is helaas jammer dat de organisaties alleen naar de papieren kijken en niet naar de inzet en invulling van de functie. En zoals ten Napel aangeeft: organisaties kunnen veel geld besparen door een juiste invulling te geven aan de juiste functie. Want de HBO’er doet liever ook zijn werk op niveau…