Verschillende aanbieders van mobiele telecom vinden apart Nederlands onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van antennemasten overbodig. EZ-minister Brinkhorst wil dat dit onderzoek er komt om de ongerustheid over mogelijk stralingsgevaar weg te nemen.
“Als ik goed luister naar wat geleerden wereldwijd over de stralingsgevaren van antennemasten zeggen, is apart Nederlands onderzoek pure kapitaalvernietiging”, zegt Ton aan de Stegge, directeur van aanbieder Telfort. “De Wereld Gezondheids Organisatie en de Gezondheidsraad nemen het standpunt in dat enig risico voor de gezondheid niet aangetoond is. De overheid heeft veel te weinig voorlichting gegeven over het feit dat de masten geen kwaad kunnen. Ook is er op geen enkel punt hulp bij het plaatsen van deze infrastructuur. Het toppunt van dit alles is dat EZ telecombedrijven nu wil laten opdraaien voor de kosten van dit nieuwe onderzoek.” Aan de Stegge stelt dat Telfort deze rekening niet zal betalen. Hij vindt dat het ministerie veel meer moet doen om umts uit de negatieve sfeer te halen waar het nu in zit.
Ook de andere aanbieders van mobiele telefonie, KPN, Vodafone, T-Mobile en Orange, vinden dat er eerst naar de ruim tweeduizend internationale onderzoeken naar gezondheidseffecten van elektromagnetische straling gekeken moet worden voordat EZ met de eis van aanvullend onderzoek kan komen. “Het kan best zijn dat uit deze analyse blijkt dat nieuw onderzoek toch nodig is. Dat moet dan wel via de WGO en de Europese Commissie lopen, om ook andere landen toegang te geven tot deze kennis”, zegt Kevin Zuidhof, directeur corporate affairs bij Orange. Hij stelt voor om de kennis over deze onderzoeken onder te brengen bij het bestaande nationale antennebureau, dat burgers en bedrijven informeert over telecomantennes. Een apart kenniscentrum voor toegang tot deze onderzoeken vindt hij overbodig.