Belangenverenigingen van het Europese mkb en starters zien ernstige problemen in de verlenging van de WTO-overeenkomst (World Trade Organisation). De Verenigde Staten dreigen het eigen mkb opnieuw voorrang te verlenen en Europa buiten te sluiten.
“Als het de Europese overheid ernst is met het Lissabon-akkoord moet er nu iets gedaan worden”, stelt Wouter Deelman, lid van de EU-adviesraad voor starters en directeur van ThreeFive Photonics. “Volgens de Lissabon-agenda moeten we in 2010 concurrerend zijn. Daar hebben we nog maar vijf jaar voor.” Een groot deel van dat streven steunt op ict en innovatie daarin. Deelman roept overheden op een breed Europees programma op te zetten om innovatie te stimuleren. Dit initiatief loopt parallel met soortgelijke acties in andere Europese lidstaten. “Wij zeggen nu: word wakker, je mist een kans.”
Tweedeling
In Genève wordt sinds twee weken onderhandeld over verlenging voor tien jaar van het WTO-akkoord uit 1995. “Als we nu niks doen, heeft de Europese Unie de komende tien jaar geen toegang tot de Amerikaanse markt.” Deelman vertelt dat al contact is gezocht op zowel nationaal als Europees overheidsniveau. Het ministerie van Economische Zaken deelt in een informele reactie mee dat het geen nationale kwestie is: Nederland laat zijn positie in de WTO over aan de EU. Brussel stelt juist dat het geen signalen vanuit de lidstaten heeft ontvangen. “Vandaar nu onze oproep.”
Op de persbijeenkomst over dit onderwerp in Den Haag gaf ook oud-minister Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, toelichting. Die belangenvereniging vindt dat de nieuwe WTO-overeenkomst Europese bedrijven het recht moet geven Amerikaanse ondernemingen markttoegang te weigeren. De Amerikaanse overheid bevoordeelt nu jaarlijks het eigen mkb met grote technologische orders, zonder dat het Europese bedrijfsleven markttoegang heeft.
Verder zijn in de VS overheden verplicht 40 procent van hun aanbestedingen te plaatsen bij Amerikaanse mkb-ondernemingen. In Europa is dat maar 5 procent. Ton Ravesloot, secretaris technologiebeleid van MKB-Nederland, heeft het idee dat de Nederlandse overheid slaapt. “Nu krijg je een tweedeling. Amerikaanse bedrijven krijgen wel toegang tot de Europese markt, terwijl Europese bedrijven op de Amerikaanse markt geweigerd worden.”