Windows heeft geen voorziening om de desktopinstellingen en andere gebruikersspecifieke data over te hevelen naar een nieuwe pc of Windows-installatie. Een product voor desktopmigratie als CA Unicenter Desktop DNA komt in zo’n geval als geroepen.
De meeste bedrijven maken wel backups, maar die zijn alleen nuttig om exact hetzelfde systeem terug te zetten. Backups werken niet met andere hardware. Een nieuwe pc heeft doorgaans ook een nieuwe Windows-versie aan boord. Er zit vaak niets anders op dan alle applicaties opnieuw te installeren op die nieuwe Windows en alle data die bij die applicaties hoorde terug te zetten. Ook allerlei persoonlijke instellingen die gebruikers aangebracht hebben in hun Windows of applicaties moeten worden overgezet. Als zo’n overstap of migratie te automatiseren valt, zou dat veel tijd en geld besparen.
Allesbehalve betrouwbaar
Desktopmigratie omvat normaal niet het overzetten van software; alleen instellingen, configuraties en gebruikers- of applicatiespecifieke data verhuizen. Bij een nieuwe pc kom je er dus niet onderuit om daarop een nieuw besturingssysteem te installeren, gevolgd door alle opwaarderingen en patches, en alle applicaties en andere software van derden die de organisatie gebruikt op haar desktop-pc’s.
De installatie van het besturingssysteem is onvermijdelijk: Windows herbergt immers systeemspecifieke data, sturingen en software. Als je een bestaand Windows-systeem overschrijft op andere hardware, kloppen die systeemspecifieke spullen niet meer. Windows probeert wel om alle gewijzigde hardware automatisch te detecteren en de bijbehorende software en sturingen te installeren, maar de ervaring leert dat dit allesbehalve betrouwbaar werkt. Gewoonlijk kom je er daarom niet onderuit om het besturingssysteem gewoon overnieuw te installeren: dat is het betrouwbaarst.
Applicatiesoftware onder Windows is normaal niet hardwarespecifiek en zou in principe wel over te zetten moeten zijn. Het probleem hierbij is het Register van Windows. Dat bevat zowel hardware- als softwarespecifieke gegevens en is dus niet straffeloos naar een ander systeem te kopiëren. Ook kunnen licentiebeperkingen verbieden applicatiesoftware zomaar naar een ander systeem te kopiëren. Nu hoeft dat geen ramp te zijn: organisaties kopen liefst zoveel mogelijk identieke desktop-pc’s, die ze dan ook van dezelfde software voorziet. Dat maakt het beheer eenvoudiger. Vandaar dat een nieuwe pc gewoonlijk door de systeembeheerder al voorzien zal zijn van een nieuw besturingssysteem en van alle standaardapplicaties die in de organisatie gangbaar zijn. Dan hoef je alleen nog maar de software die voor bepaalde gebruikers specifiek is erbij te installeren en kan je vervolgens de desktopmigratie uitvoeren.
Bij desktopmigratie wordt een kopie gemaakt in een speciaal bestand (dat op het netwerk mag staan) van alle gebruikers- en desktopspecifieke gegevens; van al datgene wat een desktop uniek maakt dus. We spreken gemakshalve van desktopdata. CA noemt dit overigens Desktop DNA, verwijzend naar het feit dat dna bepaalt wat een levend wezen uniek maakt. Voor desktopmigratie hoeft dan alleen die desktopdata naar de nieuwe pc gekopieerd te worden. Na de meestal noodzakelijke systeemherstart zou de gebruiker zijn vorige desktop in al zijn glorie hersteld moeten zien.
Veel maar niet alles
De oplossing van CA heet Unicenter Desktop DNA. Dit product die werkt op basis van dna-bestanden die alles bevatten wat een desktop uniek maakt. Overigens gebruikt Desktop DNA deze bestanden alleen maar bij een ‘uitgestelde migratie’. Dan maak je eerst een backup van alle desktopdata en voer je later de eigenlijke migratie uit. Desktop DNA ondersteunt ook een onmiddellijke migratie: in dat geval wordt de desktopdata niet naar een tussenbestand geschreven, maar onmiddellijk via het netwerk naar de doel-pc gestuurd en daar verwerkt in de desktopsoftware. Omdat het bijhouden van dna-bestanden ook een backup van de desktopdata inhoudt, vermoeden de testers dat dit het vaakst gebruikt zal worden.
CA ondersteunt het gebruik van Desktop DNA voor specifieke taken. Het is bijvoorbeeld te gebruiken om gebruikers over te zetten van NT-domeinen naar Active Directory-configuraties. Ook is het mogelijk om gebruikers op te waarderen van bijvoorbeeld Windows 98SE/Office 97 naar Windows XP SP2/ Office 2003 SP1 met behoud van alle instellingen.
Hoewel Desktop DNA standaard al veel meeneemt van wat een desktop uniek maakt, neemt het lang niet alles mee. Dat geldt bijvoorbeeld voor gebruikersdata als afbeeldingen, muziekbestanden, Office-documenten enzovoort. Die kan je wel zelf insluiten. Desktop DNA werkt namelijk met een wizard die je stap voor stap begeleidt bij het aanmaken van een dna-bestand.
Een van de laatste stappen in het migratieproces is bestanden invoegen waar Desktop DNA zelf nog niet aan gedacht had.
Productinfo Product: Unicenter Desktop DNA r11 Producent: Computer Associates, http://www.ca.com/nl/ Leverancier: verkrijgbaar bij erkende CA distributeurs, zie http://www.ca.com/nl/partners/distributeurs.htm Adviesprijs (excl. BTW): 22 dollar per knooppunt vanaf honderd knooppunten Systeemvereisten: pc met Windows 9x/Me/NT/2000/XP |
Vereenvoudigen
File Redirection is een optie om bestanden van de bron te kopiëren naar het doel, maar in een andere directory dan het origineel. Dat is voornamelijk interessant om op het doelsysteem een betere directory-structuur te creëren dan op het originele systeem het geval was.
Desktop DNA maakt uitgebreide log-bestanden aan. Die zijn te gebruiken om te verifiëren of alles gemigreerd is wat overgezet moest worden, en om eventuele fouten in de migratie op te sporen en te verhelpen.
Speciaal voor homogene omgevingen zoals die in bedrijven gebruikelijk zijn ondersteunt Desktop DNA het gebruik van ‘scripting’ om een volledig automatische migratie voor grotere aantallen systemen uit te voeren. Er is bovendien een mogelijkheid om een soort van ‘zelfuitpakkend’ dna-bestand aan te maken waardoor een desktop te migreren valt zonder dat het doelsysteem eerst Desktop DNA moet installeren.
Als je Desktop DNA op iedere desktop in het netwerk wilt installeren, kan je dat doen via de CA Unicenter softwaredistributie. Desktop DNA kan gebruikmaken van migratiesjablonen om het configureren van migratieprocessen te vereenvoudigen. Er is een DNA Explorer waarmee je de inhoud van dna-bestanden kunt bekijken, inclusief meerdere revisies van bestanden. Met behulp van DNA Studio zijn de bovengenoemde migratiescripts aan te maken.
Conclusie
CA Unicenter Desktop DNA werkt gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. De testers missen een optie om volledige applicaties mee te nemen in een migratiepakket. Nu worden alleen de instellingen en andere data gemigreerd, maar niet de software op een pc. Je kunt wel directories en zelfs een volledige harde schijf in het dna opnemen, maar dat is problematisch vanwege onderling verschillende dll’s of andere bestanden die beslist niet mee gekopieerd zouden mogen worden.