Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: CA doet het weer; Hoeveel mobieltjes hebben we in Nederland? Hoe belt een crimineel of terrorist?
CA doet het weer
… bedrijven overnemen. Het door schandalen geplaagde Computer Associates (CA) doet weer waar het groot mee is geworden: bedrijven overnemen. Wat een geruststelling moet dat zijn voor CA-oudgedienden. Oude tijden lijken te herleven.
Want tussen 1980 en 2002 deed CA niet anders. Als een hyena struinde het bedrijf de softwareprairies af op zoek naar bedrijven die net over de top heen waren en zo voor een schappelijk prijsje konden worden geannexeerd. Zo’n honderdtachtig bedrijven of bedrijfsonderdelen vielen ten prooi aan het gulzige concern. De verworven producten werden opgenomen in de uitdijende CA-catalogus, maar wel met een prijskaartje dat spoorde met de licentiepolitiek van het bedrijf. Er werd veel gemord onder klanten over onbillijke afrekenmethoden, maar dit alles nam niet weg dat CA uitgroeide tot het vierde softwarebedrijf ter wereld.
Vanaf 1999 keerde het tij. Eerst bleek de driekoppige bedrijfstop zich excessief te hebben verrijkt met meer dan een miljard dollar aan salarissen en bonussen, maar daarna volgde het ene financiële schandaal de andere juridische procedure op. De Amerikaanse beurswaakhond SEC stelde vast dat de verslechterende prestaties bleken te zijn verdoezeld met creatieve boekhoudmethoden, waaronder de vondst van de 35-daagse maand. CA deed zijn oude bijnaam Creative Accounting kortom meer eer aan dan ooit te voren.
Suggereren de huidige overnames nu dat CA klaar is met puinruimen? Zou kunnen. Van het oude topmanagement is de helft verdwenen. De jaarverslagen zijn inmiddels tot 2001 gecorrigeerd. Het kan zijn dat de staf rond de nieuwe topman, IBM-veteraan John Swainson, de handen vrij heeft om te doen waar CA groot mee is geworden: bedrijven kopen en integreren. De laatste vier overnames, PestPatrol, Netegrity, Concord Communications en nu dus Niku, zijn relatief kleine overnames die het bestaande portfolio van beheer- en beveiligingsproducten uitbreiden. CA heeft het nooit moeten hebben van eigen ontwikkeling. De beheeromgeving Unicenter is meer uitzondering dan de regel. De aandeelhouders zullen waarschijnlijk opgelucht ademhalen nu CA in een jaar een miljard dollar uitgeeft aan overnames. Zo kennen we het bedrijf weer.
Hoeveel mobieltjes hebben we in Nederland?
… meer dan inwoners. Het eerste kwartaal van 2005 is afgesloten met een gedenkwaardige mijlpaal. Er zijn nu meer mobieltjes, althans sim-kaarten, dan inwoners in ons land. Wat zegt dat? Ik zou het niet weten.
Hoe belt een crimineel of terrorist?
… met Skype. De veelbesproken bewaarplicht voor internetaanbieders lijkt van de baan. Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Zweden meenden het terrorisme beter te kunnen bestrijden door telefoonbedrijven en providers te verplichten de verkeersgegevens van telefonie en internet voor langere tijd te bewaren. De internetproviders zagen zich al opdraaien voor de enorme kosten die deze registratie met zich mee zou brengen. En er waren forse principiële en juridische bezwaren. In navolging van het Europees Parlement twijfelen nu ook de Europese ministers van Justitie over de wenselijkheid van dit voorstel. Er tekent zich een compromis af, waarbij de internetproviders voorlopig worden vrijgesteld van het opslaan van het internetverkeer. Telefoonmaatschappijen zouden wel minstens een half jaar lang hun verkeersgegevens van gesprekken via het vaste en mobiele net moeten bewaren. Dat is in de meeste landen langer dan ze nu doen.
Een nog onbeantwoorde vraag is onder welk regiem de kersverse voice-over-ip-diensten (VoIP) die momenteel overal in Europa uit de startblokken komen, gaan vallen. Je kunt met evenveel recht beweren dat die onder telefoon- of onder dataverkeer vallen. Het laatste woord is daarover nog niet gezegd. Sterker nog: er wordt publiekelijk helemaal niet over gesproken. Uit werkdocumenten van de EU kun je opmaken dat de censuur wellicht komt te vallen bij VoIP-aanbieders die zich als normaal telefoonbedrijf presenteren. De lakmoesproef kon wel eens het gebruik van normale telefoonnummers worden. Als dat inderdaad het geval is, kun je straks dus nog uitstekend telefoneren zonder sporen achter te laten: via Skype. En het is nog gratis ook.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.