In zijn column ‘Criteria voor open source software’ (3 juni 2005, pagina 11) heeft Rick van der Lans het over commerciële- en open source-leveranciers. Hij heeft het ook over de zogenoemde toekomsttransparatie van software, ofwel wat zijn de toekomstplannen van de leverancier met ontwikkelde- en beschikbare software. Bert Verhees is het niet helemaal eens met zijn kwalificering van MySQL.
Van der Lans beweert dat er verschil bestaat tussen commerciële- en open source-leveranciers betreffend toekomsttransparantie. Hij neemt daarbij MySQL als voorbeeld. Dit van oorsprong Zweedse bedrijf vindt ik een commerciële leverancier. Alleen al in het thuisland van de onderneming werken 190 mensen, verder zijn er nog vestigingen in Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Niet zo groot als IBM of Oracle, maar toch groot genoeg om toekomstplannen te kunnen hebben.
MySQL heeft op hun web een pagina met features die geïmplementeerd gaan worden in nabije versies. Er staat geen datum bij, dat is waar. Maar MySQL kost dan ook wat minder dan bijvoorbeeld DB2 en Oracle.
Een klant doet er verstandig aan om ervan uit te gaan van wat voor features een product heeft, niet van wat een leverancier in de toekomst zegt te willen leveren. Plannen zijn al vaak gewijzigd, bij zowel closed- alsook open source-leveranciers, en een klant die zijn toekomst plant op wat een leverancier ooit gaat leveren kan bedrogen uitkomen, en zal nooit enige schadevergoeding krijgen.
In het verleden werd er wel eens gesproken van ‘vaporware’, maar deze term impliceert een boze opzet, en dat is niet altijd het geval.
Hoewel MySQL aardig wat randproducten erbij heeft, is er rondom deze ontwikkelaar een keten van productleveranciers die zorgen voor allerlei connectoren, maar ook PHP, C-libraries, Perl-modules, et cetera, om aan te sluiten. En er zijn derden (third parties) die al deze producten verzamelen en integreren en zo tot een voor klanten bruikbaar product kunnen komen. Het werkt anders dan bij bijvoorbeeld IBM, maar het werkt, en de klant is minder afhankelijk van een enkele leverancier.
Daarbij komt dat, indien je je crm-product database-onafhankelijk maakt, je mijn inziens dan beter uit bent wanneer je je tot de laatste byte afhankelijk maakt van bijvoorbeeld Oracle.
Bert Verhees, ROSA Software