Hebben ict’ers straks minder collega’s, of simpelweg minder concurrentie op de banenmarkt en dus bij salarisonderhandelingen? Bij de eerste vraag denken veel mensen meteen aan uitbesteding, offshoring en bezuinigingen, of misschien wel aan ‘utility computing’ of de opkomst van Linux, waardoor minder beheerders per server of groep desktops nodig zouden zijn. De link met de tweede vraag is dan echter niet duidelijk.
Het gaat om opleidingen en de haperende toestroom van vers bloed. Het aantal aanmeldingen voor de studierichting informatica aan diverse onderwijsinstanties loopt terug. Er zijn veel minder aanmeldingen dan verwacht, en dan vorig jaar. Waren de universiteiten en hbo’s begin april nog gematigd positief gestemd op basis van het aantal vooraanmeldingen, nu is dat voorzichtige optimisme de grond ingeslagen.
Betekent dit dat informatica een bedreigde opleiding is en het ict-vak straks wordt uitgeoefend door alleen senioren? Nee, net als bij de aanpak van het millenniumprobleem kan er wel ergens een blik met automatiseerders worden opengetrokken. Wellicht dat hun kwaliteit niet zo goed is als die van ‘echte’ ict’ers, maar ook dat biedt goede vooruitzichten voor gediplomeerde en ervaren informatici.
Anderzijds is de ict nogal een open vakgebied. Veel beoefenaars van het veelzijdige beroep ict’er zijn van oorsprong afgestudeerd in iets heel anders. Dat kunnen enigszins gerelateerde gebieden zijn als consultancy of techniek, en ver verwijderde opleidingen als geschiedenis, sociologie en Nederlands. Dergelijke uiteenlopende vooropleidingen hoeven zeker geen belemmering te vormen.
Dit betekent echter niet dat de terugloop in ict-opleidingland onbelangrijk is. Praat dus eens met al dan niet twijfelende schoolverlaters over de spannende wereld van de ict. Daar werken echt niet alleen maar autistische computerfreaks die saaie klussen uitvoeren. Je moet creatief en communicatief zijn. Dus, geïnspireerd door de campagne voor de Landmacht: geschikt of ongeschikt?