Sun Microsystems’ overname van Storagetek zou niet alleen om diens tape- en ILM-activiteiten (Information Lifecycle Management) te doen zijn. De serverproducent wil mogelijk de tegenvallende diskafzet van de opslagleverancier uitbouwen.
Hoewel beide bedrijven stellen dat het voornamelijk om het groeigebied ILM gaat, zijn er bijkomende redenen voor de koop. Zo hebben Sun-topmensen al verklaard dat zij hopen via Storageteks taperelatie voet aan de grond te krijgen bij mainframegebruikers met de eigen Unix-servers. Toch is dat een relatief dunne lijn, aangezien mainframes niet zomaar de deur uitgaan en dan ook niet zomaar voor een leverancier die via de opslagafdeling binnenkomt.
De speculatie is dan ook dat Sun koopt voor opslag in algemene zin. Storagetek voert ook diskproducten, maar is daar tot op heden niet zeer succesvol in. Directeur Bert van der Zande van opslagleverancier Network Appliance meent dat het Sun mede te doen is om de diskproducten. “Wellicht dat ze die nieuw leven gaan inblazen.”
‘Nooit doorgebroken’
“Storagetek staat nog wel in de markt en is erg succesvol met tapes, maar is nooit doorgebroken met disks”, vertelt Van der Zande. De verkoop van schijfsystemen is goed voor slechts 8 procent van Storageteks omzet. De Netapp-directeur stelt dat de tapeactiviteiten onder druk staan door de populariteit van nearline-opslagsystemen die schijven gebruiken.
“Sun had altijd een erg sterke mix van eigen opslag en oem, hoewel ze daar nooit zo consistent in waren.” De serverproducent worstelt al jaren met eigen, dan wel oem-opslag, en gebruikte daar wisselende strategieën voor. Van der Zande: “Sun verliest zijn grip op opslag.”
Hij wijst op de marktverschuiving, die al jaren gaande is, van totaalleveranciers – van processor, via besturingssysteem tot en met applicaties – naar deelleveranciers. Die overgang van een verticaal naar een horizontaal leveranciersmodel is wat opslag betreft nog niet geheel doorgezet. “Veel opslag wordt nog altijd gekocht bij de serverleveranciers”, erkent de directeur van Netapp, dat onlangs een oem-overeenkomst sloot met IBM.
Overnameverleden
Sun krijgt met de overname tape en disk in handen. Tape is echter een volwassen markt die weinig groei kent en dus financieel gezien niet bijster interessant is, oordelen Wall Street-analisten. De koper betaalt wel een slordige 4,1 miljard dollar, waarvan 3,1 miljard in contanten en is daarmee bijna de helft van zijn financiële reserves kwijt.
De serverproducent heeft echter een verleden van minder geslaagde overnames. Zo is het portfolio van taakspecifieke servers (serverappliances) van het gekochte Cobalt vrij snel na de inlijving door Sun afgebouwd. Ten tijde van de overname ontkende de koper dat het simpelweg een concurrent opkocht en benadrukte het brood te zien in de serverappliance-markt.