Tjemig, het blijkt dus toch waar. En niet alleen nu. Nee, Steve Jobs biechtte maandag op dat Mac OS X al vijf jaar lang een geheim dubbelleven leidt. Ja, wij hebben jaren geleden al de speculatie gevolgd toen Apple overging van het eigen Mac OS naar de combinatie NextStep-nalatenschap, FreeBSD en de Mach-kernel daarvan. Deze laatste draaien al van oudsher op de x86-architectuur. De open-sourcecomponent van Mac OS X, codenaam Darwin, valt ook te compileren voor – en dus draaien op – x86-processoren.
Een aanstaande overstap van PowerPC naar x86 leek ons toen echter niet waarschijnlijk, en vele experts en analisten waren het met ons eens. Net als Apple zelf overigens, die natuurlijk net de moeizame migratie van het ene naar het andere besturingssysteem ondernam.
Heeft de Macintosh-maker ons nu allemaal voor de gek gehouden? Nee hoor, Apple wilde zeker niet direct overstappen. Het had dat óf meteen tegelijk met OS X moeten doen, óf later pas. Zoals nu. Dan nog vereist het durf, ballen zeg maar. Toch is de verrassing bij ons wat minder groot dan bij vele anderen. Zoals we twee weken geleden al commentarieerden: Apple heeft dit kunstje al eens eerder geflikt: van Motorola’s 68k- naar PowerPC-processoren. Bovendien is Jobs zoniet megalomaan, dan toch wel voorzien van stevige porties eigenwijsheid en doorzettingsvermogen.
De consensus is nu dat deze migratie zal inhakken op Apples hardwareverkoop, de – al enige tijd slinkende – hoeveelheid applicatieontwikkelaars voor het Mac-platform, het Macintosh-marktaandeel en daarmee de levensvatbaarheid. Dezelfde prognose werd al eerder gedaan voor de overstap naar PowerPC en naar OS X. Het bleek toen wel waar, maar zeker niet fataal. Bovendien heeft Apple nu een massa-processorproducent aan haar zijde. Nu valt ook die ene opmerking van Intel-ceo Paul Otellini op zijn plaats. Hij zei nog geen twee weken terug over pc’s, beveiliging en spyware op zijn dochters pc dat gebruikers misschien maar eens wat anders moesten kopen dan een pc – lees: met Windows.