De professionalisering van marktkennis en het creëren van vertrouwen in open source software moeten in Groningen meer aandacht krijgen. Dat concludeert de taskforce 'Open Source', die de kansen in Noord-Nederland verkent voor bedrijfsmatig opgezette activiteiten rond open source.
Het verder ontwikkelen van deze software kan een groot nieuw werkveld opleveren voor de Groningse en noordelijke ict-branche. Bij de verkenning is vooral gelet op de effecten voor werkgelegenheid.
Het vergroten van kennis over open source software en het stimuleren van het gebruik bij marktpartijen en overheid in de drie noordelijke provincies kan forse kosten besparen op de korte en de lange termijn, volgens de taakgroep.
Een investering van 1,5 miljoen euro verspreid over drie jaar voor vijftien banen direct en honderdvijftig indirect zou per jaar vijftien miljoen euro opleveren. Dat bedrag vloeit dan terug naar de Noordelijke economie. De opzet van een kenniscentrum zou dit proces versnellen.
Zuid-Nederland heeft al een ICT Kenniscentrum van de HogeSchool Zuyd en er zijn al samenwerkingen met het Duitse LOS-NRW, GUUG en OSCE, allen OpenSource verbanden. Tevens is er een Limburgs Open Source platform actief; http://www.loss-platform.org/
Gebruik virtuele techniek Nederland en ga niet Nederland opdelen in kennisprovicnies.