Het Europees Octrooibureau (EOB) moet scherper letten op onzinnige softwarepatenten, stelt het ministerie van Economische Zaken nu. Het EOB moet daarnaast beter contact houden met softwareauteurs, en gemakkelijkere procedures instellen om bezwaar aan te tekenen tegen softwarepatenten.
Dit zijn een paar van de maatregelen die Economische Zaken in Brussel wil voorstellen om onzinnige softwarepatenten tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Karien van Gennip aan de Tweede Kamer.
Het onderscheid tussen in computers geïmplementeerde uitvindingen en software zal steeds meer vervagen, schrijft Van Gennip. Een goede reden om softwarepatenten van octrooiering uit te sluiten, is er niet. “Maar ik ben zeker geen voorstander van ongebreidelde octrooering van software-uitvindingen.”
Van Gennip wil niet dat Brussel de discussie over een wet voor software-octrooien stopt. Wel wil ze in Brussel ijveren voor regels om triviale softwareoctrooien tegen te gaan. Het zwaar omstreden wetsvoorstel wordt nu voor de de tweede maal door het Europees Parlement afgewogen.
Het advies is opgesteld door Michiel van Genuchten (onderzoeker bij Philips en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven), Joop Sistermans (voorzitter van de adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid en voormalig Origin-topman), softwarepatenten- onderzoeker Reinier Bakels, en voormalig D’66 kamerlid Francine Giskes.
De ideeen van Van Gennip gaan niet ver genoeg; ze zijn halfbakken. Software-patenten zijn funest voor met name het MKB. Het is tekenend dat in de commissie van advies mensen met een Philips en Origin achtergrond zitten, en geen vertegenwoordiger uit de Open Source wereld. Laten we hopen dat het Europese Parlement haar verantwoordelijkheid neemt, en voor eens en altijd afrekent met alles wat met patentering te maken heeft.
De tijdgeest schreeuwt om een einde aan de arrogantie van grootmachten als Microsoft, IBM, Sun enz. In Amerika is de strijd al verloren, getuige de recente patentering van xml trivialiteiten (Microsoft).
In Europa kunnen we het tij nog keren.
Inderdaad, er zijn WEL goede redenen om de wet op softwarepatenten te stoppen.
Vooral grote bedrijven hebben baat bij deze wet, en die bedrijven voeren op dit moment dan ook grote campagnes bij de leden van het Europees Parlement.
Hopen dat het Europese Parlement haar verantwoordelijkheid neemt is dan ook niet genoeg.
Als we in Europa het tij willen keren, zullen we zelf actie moeten ondernemen door te zorgen dat dit onderwerp grotere media-aandacht krijgt of door zelf EU-parlementariers aan te schrijven en te wijzen op de nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld het MKB. Sommige politice zijn namelijk oprecht van mening dat de wet op software-patenten het MKB steunt.