Tegenstanders van softwarepatenten krijgen steun uit onverwachte hoek. Experts die voor het comité van de juridische afdeling van het Europees Parlement hebben getuigd, bevestigden vorige week het vermoeden van enkele leden van de afdeling dat er gaten in de patentwet zitten.
“Het komt erop neer dat alle ideeën achter computerprogramma’s onder de wettekst die in maart door de Raad van Ministers definitief is goedgekeurd, octrooieerbaar zijn, zo lang men het maar ’technisch’ aankleedt”, zegt Arend Lammertink, woordvoerder van de stichting Vrijschrift.org Nederland. De mazen ontstaan vooral door een slim woordspelletje van pro-patent-lobbyisten die de term ‘software’ hebben vervangen door ‘in computers geïmplementeerde uitvinding’. Zo zijn computerprogramma’s als zodanig volgens artikel 4 van de raadtekst niet patenteerbaar, maar computerprogramma’s die op computers worden uitgevoerd volgens de definities in artikel 2 wel.
Met name niet-Europese bedrijven zouden van de patentwet profiteren, omdat onder Europese softwarebedrijven helemaal geen octrooicultuur heerst. Van de naar schatting dertigduizend toegekende softwarepatenten is zo’n driekwart in handen van niet-Europese bedrijven. “Bij die verhoudingen zal het licentiegeld Europa uitstromen. Zo financieren we onze eigen concurrenten”, aldus Lammertink.
‘Software-octrooien hier’
Ook Dieter van Uytvanck, expert op het gebied van softwarepatenten en verbonden aan de organisaties FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) en Vrijschrift, laat weten uitermate verheugd te zijn dat de uitgedragen boodschap nogmaals door onafhankelijke experts bevestigd wordt. “Sommige bedrijven zijn erin geslaagd door een ‘originele’ interpretatie van het Europees Octrooiverdrag toch software-octrooien toegekend te krijgen. Gelukkig is de rechtsgeldigheid hiervan zeer twijfelachtig. De versie van de Raad van Ministers is in vergelijking met dit achterdeurtje een grote drive-in met in knipperende neonletters ‘Software-octrooien hier’.” Volgens Van Uytvanck is het geen toeval dat de Ueapme (de Europese mkb-koepel waar ook MKB Nederland toe behoort) zich tegen de versie van de Raad heeft uitgesproken. “Onze hoop is nu gevestigd op het Europees Parlement, dat op 6 juli over de patentwet stemt.”
Nederlands communiqué
Een deel van de Nederlandse it-sector heeft zich verenigd en een gezamenlijk communiqué opgesteld. De ondertekenaars vragen de Europese ministers om de plannen af te keuren, omdat “een dergelijk project […] buitengewoon schadelijk zou zijn voor de Nederlandse it-sector. Het auteursrecht en de naburige rechten op merken en modellen, beschermen software op een adequate manier. […] Wij steunen de Richtlijn die door het Europees Parlement gestemd werd en die de toe-eigening van intellectuele methoden, de bouwstenen van softwareontwikkeling, verhindert door het veld van patenteerbaarheid tot enkel die innovaties te beperken die met hun uitvinding een materiële bijdrage met zich meebrengen, of ze nu gebruikmaken van informatica of niet.”
Het gehele communiqué is te vinden op: http://www.softwarepatenten.be/doc/gezamenlijk_standpunt.pdf