De drie technische universiteiten in Nederland werken aan de oprichting van het Nirict, het Netherlands Institute for Research on ICT. Voorzitter van de initiatiefnemers, Peter Apers, directeur van het Instituut voor Telematica en Informatietechnologie aan de Universiteit Twente, hoopt dat de formele oprichting in september zijn beslag krijgt.
Het Nirict vormt een onderdeel van het 3TU Institute for Science and Technology. Het heeft tot doel om de krachten van de ict-groepen van de drie technische universiteiten te bundelen voor wat betreft fondsenwerving en agendabepaling op nationaal en Europees niveau. Daarnaast moeten gezamenlijke faciliteiten worden opgezet voor onderzoek en innovatie. Tot slot moet het Nirict vorm geven aan het integrale gebied van ict vanuit de technische informatica en de elektrotechniek met oog voor applicaties. Apers: “Samen staan we sterker als het gaat om grote financieringsprojecten en het vaststellen van onderzoeksagenda’s.” Bij de verdeling van de middelen voor onderzoeksagenda’s worden internationaal en nationaal twee fasen gehanteerd. Allereerst worden de thema’s bepaald en vervolgens worden de individuele projecten beoordeeld. “Met het Nirict kunnen we aangeven waar onze ambitie ligt en zo invloed uitoefenen op de thema’s.”
Taart
Hoewel in eerste instantie alleen de drie technische universiteiten betrokken zijn bij het Nirict, zijn er ook gesprekken gaande met andere universiteiten, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, het Telematica Instituut, het Embedded Systems Institute en TNO ICT. “Het gaat ons niet om een deel van de onderzoeksagendataart voor Nederland, we willen de héle taart”, zegt Apers.
Eind mei kwamen de hoogleraren van de ict-divisies van de technische universiteiten uit Eindhoven, Delft en Enschede bijeen. “We hebben gepraat over de ‘long term challenges’, de onderzoeken waarvan wij denken dat daar doorbraken in te bereiken zijn, maar waar nog geen grote potten geld door het bedrijfsleven of de overheid worden heengebracht. Daarnaast hebben we gesproken over de strategische research-agenda, die moet in lijn zijn met het Noag-rapport (nationale onderzoeksagenda) die men nu landelijk aan het opstellen is. Tot slot hebben we het gehad over de innovatieagenda, over hoe we kennisoverdracht gaan realiseren.” Deze zomer wordt de onderzoeksagenda concreet uitgewerkt en in het najaar moet de formele oprichting van het Nirict volgen. “Ik zie nu al dat de initiatiefnemers betrokken raken bij internationale en nationale onderzoeksagenda’s, dus dat belooft veel goeds”, zegt Apers.