Met de recente acquisities van Redline en Peribit verdiept netwerkfabrikant Juniper zijn productenaanbod voor de bedrijvenmarkt. Ook geeft het steeds meer beveiligings- en beschikbaarheidstechnieken voor telecombedrijven door aan bedrijvenafnemers.
De eerste serieuze aanval op de hegemonie van Cisco in de bedrijvenmarkt voor netwerkproducten deelde Juniper vorig jaar uit toen het beveiligingsspecialist Netscreen overnam. Het leverde Juniper, dat over een solide basis in de telecommarkt beschikt, een grote schare zakelijke afnemers van firewall- en indringersdetectiesoftware op. Tot dan toe was de rivaal van Cisco vooral actief in de telecommarkt. Door deze overname heeft het concern meer aandacht van bedrijven gekregen voor zijn netwerkproducten. Juniper verklaart zelf dat het nu acht van de top-15 van de Amerikaanse Fortune-lijst van grootste bedrijven met zijn producten bedient. In de telecommarkt doet het bedrijf zaken met alle grote aanbieders.
Juniper heeft begin dit jaar opnieuw aan belang gewonnen voor dit marktsegment door de overnames van Redline en Peribit. De producten van Redline worden gebruikt om netwerksessies efficiënter af te handelen bij het aanbieden van webdiensten vanuit datacentra. Peribit heeft technologie in huis om de prestaties van applicaties in lange-afstandsnetwerken te verbeteren. Juniper verwacht dat bedrijven applicaties en opslagvoorzieningen steeds meer via dit soort netwerken aan hun gebruikers zullen aanbieden. “De netwerkvoorzieningen worden beter. Daarnaast zijn er steeds meer werknemers en partners die om efficiëntieredenen op afstand bij bedrijfsinformatie en applicaties moeten kunnen”, zei Kittu Kolluri, general manager van de beveiligingsproductentak binnen het concern op een evenement in Malta vorige week.
Technologie overnemen
Het concern ziet routerfuncties en beveiligingsproducten, die Juniper in eerste instantie voor de telecomsector ontwikkelde, goed gedijen bij bedrijven. Zo zijn er diverse grote bedrijven die ook binnen hun eigen netwerk met mpls (multi protocol label switching) werken, zegt Alan Taylor, vice president Systems Engineering Emea bij Juniper. “Dit protocol heeft telecombedrijven bij de introductie een paar jaar terug de mogelijkheid gegeven om ip-netwerken met een voorspelbare, lage vertraging in het verkeer te bouwen. Dat komt doordat de route van de verbinding voorgedefinieerd is. Verder verstrekt de mpls-router in milliseconden een alternatieve route, mocht er ergens een kink in de kabel komen. Bij traditionele routers kan dit minuten duren”, aldus Taylor. Hij ziet grote bedrijven mpls gebruiken om centrale opslagvoorzieningen van goede netwerkverbindingen te voorzien. Ook is het een mogelijkheid om het netwerkverkeer op te splitsen voor verschillende doelgroepen.
Daarnaast heeft het concern ook het Infranet-concept, dat het in eerste instantie ontwikkelde voor telecombedrijven, inmiddels in producten geïntegreerd. In de telecommarkt is het Infranet-project bedoeld om standaarden op te leveren waarmee telco’s VoIP-telefoongesprekken en spraaksessies met videobeeld met elkaar uit kunnen wisselen zonder kwaliteitsverlies en met kenmerken om elkaar voor deze diensten te kunnen betalen. In de bedrijvenmarkt is het Infranet-concept bedoeld om met virussen of wormen besmette pc’s de toegang te ontzeggen tot het bedrijfsnetwerk. Deze inspectie aan de rand van het netwerk wordt uitgevoerd door de Infranet Controller, Agent en Enforcer.
De authenticatie van de pc’s en computergebruikers vindt plaats bij centraal geplaatste firewall- en vpn-apparatuur. Naast een controle op virussen kijkt het Infranet-systeem na of de instellingen juist zijn en wat voor rechten de gebruiker heeft. Juniper is van plan deze eigenschappen in de toekomst ook in bestaande producten onder te brengen en beschikbaar te maken via een softwareaanpassing.
Communicatiediensten
Een andere recente overname is in eerste instantie bedoeld voor de telecommarkt. Het bedrijf kocht in maart het van oorsprong Israëlische Kagoor Networks, dat telecombedrijven voorziet van een middel om elkaars VoIP-sessies en andere communicatiediensten over ip-netwerken onderling af te handelen. Juniper verwacht dat deze apparatuur in de toekomst ook een essentieel onderdeel voor VoIP-dienstverlening aan bedrijven en consumenten zal zijn. Het concern blijft herhalen dat het zelf geen softswitches voor telefonie en VoIP-telefooncentrales op de markt zal brengen. “In een VoIP-telefoniesysteem met bedrijfsspecifieke eigenschappen, zoals Cisco die uitbrengt, gelooft Juniper niet. Hierin wordt niet gewerkt met open standaarden. Juniper werkt liever samen met ip-telefoniespecialisten als Siemens en Avaya”, zegt Taylor.
Ook werkt het bedrijf hard aan de beveiliging van VoIP-verkeer. Dit is een lastig probleem, omdat de firewall binnenkomend verkeer van onbekende adressen aan moet nemen om telefoongesprekken goed af te kunnen wikkelen. Robert Ma, senior director binnen de beveiligingsproductlijn van Juniper, zegt dat signaleringsprotocollen als sip en h323 moeilijk te beveiligen zijn. Sip is volgens hem net als http-verkeer. Daar kan in principe van alles tussen zitten. Juniper heeft in zijn indringersdetectiesoftware de bij VoIP-verkeer gebruikelijke routines en protocollen opgenomen. Sinds enige tijd zorgt het bedrijf ervoor dat het dagelijks definities van deze beschermingsapparatuur opwaardeert om een antwoord te blijven houden op nieuwe bedreigingen. Volgens Ma zijn er op dit moment vijf technieken bekend om VoIP-verkeer te ontregelen.