De Voorzieningenrechter te Leeuwarden heeft bepaald dat applicatieleveranciers overstappende klanten gratis moeten helpen bij het converteren van data. Deze uitspraak is gedaan in de zaak van twee Zwolse scholen tegen Pendula.
Dit meldt nieuwssite WebWereld. De twee scholen willen overstappen van Pendula's administratiepakket naar dat van concurrent Magister. Alle data van de scholen bevindt zich nog in de software, die bovendien draait op servers van een partner van de leverancier. Pendula wou de conversie tegen betaling verrichten en slechts naar Ascii-formaat of Microsofts Excel- of Access-formaat
Zou ik hier misbruik van kunnen maken???
Bijvoorbeeld:
Probleem: Ik heb data wat geconverteerd moet worden naar een bepaalde applicatie.
Oplossing A: Ik vraag een bedrijf dit te doen en dit kost bijvoorbeeld 10.000 euro.
Oplossing B: Ik vraag een bedrijf een applicatie te maken, waar deze data op de meest simpele manier in te voeren is. Dit kan bijvoorbeeld voor 2.000 euro. Hierna stel ik dat ik wil overstappen (op die eerste applicatie) en verlang van het bedrijf dat ze gratis de conversie doet.
Al met al lijkt oplossing B toch 8.000 euro goedkoper…
Het artikel zegt welliswaar niet dat de rechter heeft gezegd dat het gratis moest, maar er staat wel dat een betaalde export van de data niet voldoende was.
Heeft iemand enig idee, waar de grens ligt?
– Moeten de applicaties echte concurrenten zijn?
– Mag het wel tegen een *redelijke* betaling?
Probleem lijkt me hier ook dat ze het alleen naar ascii of gesloten bestandsformaten wilden converteren. Het lijkt me niet onredelijk om te verwachten dat ze op een of andere manier XML ondersteunen, zodat het heel makkelijk naar iets anders is te converteren. Gratis conversie naar een ander gesloten formaat kan je volgens mij niet van ze verwachten, tenzij het onderhoudscontract dat expliciet belooft.
Het lijkt er eerder op dat de gegevens kennelijk niet door de scholen zelf uit de applicaties te halen zijn dmv. een export-faciliteit, queries op een open database formaat of anderzins.
De gegevens die een gebuiker met wat voor software pakket dan ook beheert, zijn nog altijd ZIJN gegevens. Elke applicatieontwikkelaar zou dit m.i. als constructieprincipe moeten hanteren. De gebruiker moet zelf zijn data zonder extra kosten te maken van de ene omgeving naar een andere kunnen brengen.
Indien een applicatie zonder een dergelijke voorziening is gebouwd is een uitspraak van de rechter die de leverancier dwingt de gegevens van de gebruiker tevoorschijn te halen m.i. niet onredelijk.
Als de alle data en de onderlinge relaties wel tevoorschijn te halen zijn en de betekenis van de data ook duidelijk is of wordt gemaakt, zou een dergelijk dwangmiddel onredelijk zijn.
Les van een dergelijke situatie is natuurlijk wel dat de gebruiker bij de selectie van een pakket altijd ook eisen moet stellen tav. de openheid van het pakket, zowel tav. de gegevensopslag zelf als tav. de beschrijving hoe de gegevens worden opgeslagen, de metadata / het gegevensmodel.