ICT Milieu ondersteunt het initiatief van de Inspectie van het Ministerie van Vrom om de inzamelketen voor wit- en bruingoed nauwkeurig te gaan controleren. Deze aankondiging volgt op berichten in de media over het onderhands doorverkopen van tweedehand elektronica naar landen waar geen inzamelingssysteem voorhanden is.
Uit deelonderzoek naar de inzamelingsketen van televisies en groot witgoed is het vermoeden gerezen dat ingezamelde televisies en koelkasten via elektronicawinkels, gemeenten en Regionale Overslagstations weglekken naar illegale handelaren die er sluikhandel mee bedrijven.
De Inspectie wil nu in een landelijk vervolgonderzoek de gehele keten in beeld brengen. Voor zover het Iict-apparatuur – computers, printers, mobiele telefoons, et cetera – betreft wil ICT Milieu, onderdeel van ICT~Office, medewerking aan verlenen. ICT Milieu beheert namens de ict-ndustrie sinds zes jaar het ict-inzamelsysteem, dat is ondergebracht in de Stichting ICT Milieu. Anders dan het inzamelsysteem voor wit- en bruingoed gaat het systeem voor de Iict-industrie niet uit van verwijderingsbijdragen vooraf. Aangesloten bedrijven bij ICT Milieu betalen achteraf voor de ingezamelde apparatuur.
ICT Milieu betreurt het, dat in de berichtgeving over de sluikhandel door Greenpeace twee zaken met elkaar vermengd worden, die niets met elkaar te maken hebben. Greenpeace doet het voorkomen of er een verband zou bestaan tussen de exportlekken van afgedankte elektronica en het gebruik van bepaalde stoffen in elektronica, Maar ook als het gebruik van bepaalde stoffen wordt uitgebannen, lost dit het probleem van de sluikhandel niet op.
Het inzamelsysteem van ICT Milieu heeft in de zes jaar van zijn bestaan (1999-2004) bijna 54 miljoen kilo afgedankte computers, telecommunicatieapparatuur, copiers, faxen, printers en andere kantoormachines verwerkt. Ruim 80 procent van het materiaal van deze apparatuur is hergebruikt en komt dus niet in het milieu terecht. De kosten hiervoor, betaald door producenten, bedroegen grofweg 27 miljoen euro.