Citrix begrijpt weinig van de Linux-licentie (GPL, General Public License). De fabrikant van software voor netwerk- en servertoegang, die sinds een overname een Linux-kernel meelevert met een toegangspoort, heeft meer dan twee weken nodig om uit te zoeken of en hoe hij voldoet aan de licentievoorwaarden.
De Access Gateway is het eerste hardwareonderdeel van Citrix. De toegangspoort, een onderdeel van de allernieuwste productlijn, levert een ssl vpn (secure sockets layer, virtual private network). Het apparaat behoort tot de boedel van het vorig jaar overgenomen bedrijf Net6.
Naast de Linux-kernel (in dit geval 2.4.24) vallen nog een aantal onderdelen onder de GPL. Er zit onder meer software in voor een Gnome-venstermanager (Metacity), een Gnome-bedieningspaneel, een webbrowser (Mozilla) en het lezen van pdf’s (Xpdf). Kort na de presentatie van het apparaat, een maand geleden, wist Citrix geen antwoord op vragen over de GPL-licentie waaronder deze software is gepubliceerd.
Citrix zit in zijn maag met de vragen. “De stichting GPL-Violations, gaat die ons benaderen?” Het bedrijf slaagt er twee weken na de eerste vragen nog steeds niet in een eind te maken aan de verwarring. “Net6 heeft veel ervaring met de GPL”, aldus Gordon Payne, de voormalig marketingdirecteur bij Net6. “Wij hebben er altijd aan voldaan.”
Payne, sinds de overname vice-president marketing van Citrix Gateways, stelt dat alle juridische voetangels rondom de overname zijn onderzocht door een reeks van technische experts en advocaten. “We voldoen absoluut aan de eisen.” Het bedrijf levert onder meer de afgedrukte tekst van de GPL mee met de documentatie, een van de vereisten van deze os-licentie (open source). Ook is alle broncode online te vinden. Dat is een tweede GPL-eis. Payne: “Die site is echter een website van Net6. We moeten het nog overhevelen naar Citrix.” Op deze site staat onder meer een ingepakte Linux-kernel.
De vraag waar in de Gateway-documentatie wordt verwezen naar deze url, een variant op een derde eis, blijft totnogtoe onbeantwoord. Harald Welte, medeauteur van firewall-software Netfilter/Iptables en oprichter van GPL-Violations, reageert onverbiddelijk. “Ze zijn in overtreding als ze niet of de broncode meeleveren, of aanbieden om die desgewenst te leveren.”