Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: De waarheid over Linux en Microsoft?
De waarheid over Linux en Microsoft?
… is in ieder geval niet te vinden in gesponsorde onderzoeken. Hoe breng je een concurrent om zeep? Dat varkentje heeft Microsoft al vele malen gewassen, maar de beproefde methoden werkten niet met Linux. Ridiculiseren bleek ook niet productief. Enkele jaren terug ging daarom het roer om. Linux werd als een ‘fact of life’ aanvaard en zelfs voorzichtig geprezen. Er zaten zeker goede dingen in, maar… Met het invullen van die maren is de marketingafdeling van Microsoft sindsdien met grote ijver bezig. De meest beproefde methode is het inhuren van ‘onafhankelijke’ onderzoeksbureaus die aantonen dat Linux helemaal niet goedkoper of veiliger is.
Elk gesponsord vergelijkend onderzoek verdient het allergrootste wantrouwen. Zelfs bij een integer onderzoeksbureau heeft de opdrachtgever invloed op de vraagstelling, de precieze onderzoeksconfiguratie, de interpretatie van de resultaten en de gepresenteerde uitkomsten. Twee voorbeelden.
Een recent onderzoek van Wipro, een it-dienstverlener, zou aantonen dat de kosten van patchbeheer van Windows-systemen iets lager uitvallen dan van Linux-computers. eWeek-journalist Vaughan-Nichols vroeg het onderzoek op. Daarin wordt vastgesteld dat bij Windows tweemaal zo vaak kwetsbaarheden om actie vragen, dat elke reparatie (patch) onder Windows iets duurder uitvalt en ten slotte dat de gecentraliseerde beheerhulpmiddelen voor Linux bijna de helft goedkoper uitvallen. Dus hoe kom je op basis van deze resultaten dan toch op een gunstig eindresultaat voor Windows?
Creatief rekenen volgens Vaughan-Nichols. Bij de onderzochte negentig bedrijven draaiden veel minder Linux- dan Windows-systemen. Door de totale kosten van de aangeschafte beheerplatforms (Tivoli, OpenView, ZenWorks et cetera) te delen op het aantal aangesloten systemen, tellen de kosten per Linux-computer veel zwaarder. Het gepresenteerde eindresultaat is pure misleiding, aldus Vaughen-Nichols. Statistiek is de waarheid liegen.
De resultaten van het Wipro-onderzoek sluiten overigens aan bij een recent onderzoek van de Yankee Group. Ook rond dat onderzoek ontstond veel tumult. Yankee vond dat de totale bedrijfskosten van beide platformen elkaar niet veel meer ontlopen. Het ‘executive summary’ legt de nadruk liever anders: ‘Yankee Group Survey Reveals Majority of Enterprises rate Quality and Performance of Windows Equal to or Better than Linux.’
Yankee heeft veel gesponsord onderzoek gedaan, maar dit onderzoek wordt expliciet gepresenteerd als onafhankelijk. Business Week journalist Steve Hamm heeft daar zijn twijfels over. In ieder geval is Microsoft grootafnemer, want het hele rapport staat prominent op de Microsoft-site. Gaat er minder invloed uit van een klant die na afloop in plaats van bij de start de geldbuidel trekt?
Hamm heeft het onderzoeksmateriaal opgevraagd en grote kritiek op de onderzoeksmethode. Dat al in 2004 alleen Windows Server 2003 is meegenomen, is zeker niet nadelig voor Microsoft. De bevindingen van Yankee zijn gebaseerd op twee internet-enquêtes en een aantal gesprekken. Hamm meent dat de representativiteit en deskundigheid van de respondenten nergens wordt hard gemaakt. Desgevraagd zou bovendien de helft van de respondenten hebben geantwoord dat de beheerkosten van Linux lager liggen. Bovendien blijkt dat 34 procent van de respondenten geen enkele ervaring heeft met Linux en dat slechts 9 procent expliciet stelt dat hun operationele Linux-kosten hoger liggen dan die van Windows. Hoe kan Yankee dan tot de conclusie komen dat de beheerkosten van Windows bijna gelijk zijn? Deze details staan overigens allemaal niet in de definitieve Yankee-versie die op de Microsoft-site staat. Daar staat een vrij genuanceerd rapport, waaruit vooral blijkt dat Windows aan het inlopen is op Linux op gebied van beheerkosten en veiligheid.
Anderzijds: wee de onderzoeker die iets ongunstig durft te schrijven over Linux. Yankee-onderzoekster Laura de Didio wordt in nieuwsgroepen beschimpt en steevast Didiot genoemd. Zij wordt zelfs ’s avonds thuis lastig gevallen door geagiteerde Linux-adepten. Een raar wereldje die OSS-beweging, is haar conclusie. “Het is toch maar software.”
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.