De Algemene Rekenkamer is bezorgd over de vertraging die P-Direkt, het ‘shared services’ centrum van de rijksoverheid, heeft opgelopen. De minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties krijgt de aanbeveling de voortgang nauwlettend te volgen en bij dreigende verdere uitloop in te grijpen.
Dit blijkt uit de evaluatie van de bedrijfsvoering van het ministerie van Binnenlandse Zaken die de rekenkamer in het kader van ‘Verantwoordingsdag’ uitvoerde. De overheidswaakhond schaart P-Direkt onder de categorie ‘grote projecten met een sterke automatiseringscomponent en een complexe ambtelijke organisatorische context’. Om te voorkomen dat dit soort projecten sneven, is tijdig ingrijpen en bijsturen noodzakelijk.
P-Direkt startte in 2003 met als doel te komen tot een administratief centrum voor personeelsinformatie en salarisverwerking voor rijksambtenaren. Daartoe moet onder meer het huidige verouderde salarissysteem IPA per 1 januari 2006 vervangen zijn. Het samenvoegen van de ministeriële administraties zou een forse besparing op personeel en automatisering moeten opleveren. Het consortium IBM en LogicaCMG werd na een aanbesteding aangetrokken als it-partner (met daarbij de afspraak dat pas na oplevering en acceptatie van de infrastructuur betaald wordt voor afgenomen diensten).
Inmiddels is duidelijk geworden dat 1 januari 2006 niet wordt gehaald. Pas op 1 augustus 2005 volgt een definitieve beslissing over de goedkeuring van het functioneel systeemontwerp voor P-Direkt. De nieuwe streefdatum is 1 januari 2007. Om continuïteitsproblemen te voorkomen maakt een aantal ministeries gebruik van het salariscentrum van het ministerie van Financiën. De overige departementen hebben een contract gesloten met IPA-leverancier Getronics PinkRoccade om het systeem tijdelijk te blijven onderhouden en te exploiteren. Het ministerie van Defensie staat buiten P-Direkt en gebruikt eigen nieuwe personeelsinformatie- en salarissystemen, maar ook dat loopt niet naar wens.