Topmensen van Veritas en Symantec gaven onlangs tekst en uitleg over de overname van eerstgenoemde door de laatste. De twee partijen probeerden op de Veritas Vision-bijeenkomst die eind april plaatsvond in San Francisco de ontstane onrust te sussen.
Nederlandse bijeenkomst Veritas hield begin deze maand in Utrecht een lokale uitvoering van de Veritas Vision-conferentie. Het evenement duurde slechts één dag, dit in tegenstelling tot vorig jaar (twee dagen). Het Benelux-evenement is echter gesplitst; afgelopen donderdag vond in Brussel de Belgische versie plaats. Tijdens deze gebruikersbijeenkomst is versie 6 van zowel NetBackup als Enterprise Vault gelanceerd. |
Negatieve reacties
Het accent van een aantal presentaties, vooral van beide ceo’s, lag op het waarom van de overname. Wall Street-analisten en andere financiële experts hebben nogal negatief gereageerd. Dit in tegenstelling tot de gebruikers, althans volgens Veritas-ceo Gary Bloom. “Deze analisten snappen er niets van omdat tot nu toe fusies en overnames alleen maar plaatsvonden vanwege problemen bij een van de of beide partijen.”
“De fusie van twee kerngezonde partijen is een nieuwe trend. Symantec en Veritas hebben deze als eerste ingezet. Recentelijk zijn ook Adobe en Macromedia op dezelfde manier gefuseerd”, aldus Bloom. De overname is ook niet bedoeld om kosten- en personeelsreducties bij beide bedrijven door te voeren, iets wat vaak aan een dergelijke actie ten grondslag ligt.
Opslag beveiligen
Als verklaring voor het geheel werd ook nog aangevoerd dat bij de klanten de wens bestaat om opslag te beveiligen. Dit klinkt zeer aannemelijk. In rfp-trajecten (request for proposal) kom je vaak de wens van klanten tegen om ook de opslag op alle mogelijke manieren te beveiligen. Aanbieders als EMC, HP, HDS en IBM en hun wederverkopers verwijzen wat beveiliging betreft meestal naar anderen. Beveiliging is immers niet hun zaak.
In de opslagwereld is echter steeds meer sprake van replicatie naar een andere locatie, niet zelden op enkele tientallen, zo niet honderden kilometers afstand. Voor de meeste bedrijven is het gebruik van een privé-lijn te duur, zodat encryptie en beveiliging tegen virussen en dergelijke in feite een vereiste zijn. Encryptie is echter iets waar je andere producten voor gebruikt dan Symantec levert. De grote vraag is of deze fusie werkelijk zal leiden tot integratie van beide productlijnen en of de gegeven verklaring niet een slimme vondst is om de werkelijke beweegredenen te camoufleren.
Bezorgd
De reacties uit de Nederlandse klantenkring waren minder positief dan de Veritas-ceo deed voorkomen, ontdekt Computable. Bij navraag blijkt er niet veel verschil te zijn tussen de overzeese reacties en die in Nederland. Gebruikers vragen zich bezorgd af of hun investering in Veritas-software geen gevaar loopt nu het bedrijf door een leverancier van beveiligingssoftware is overgenomen. Die beweegt zich immers in een heel ander marktsegment.
Symantec-ceo John Thompson haastte zich dan ook om te verklaren dat Symantec 50 procent van zijn omzet uit zakelijke omgevingen haalt. Toen hij zes jaar geleden het bedrijf overnam, leverde hij voornamelijk aan de consumentenmarkt. Het is echter de vraag of Thompsons definitie van ‘zakelijk’ wel op een hoog genoeg vlak ligt. Het leveren van een softwarepakket aan het mkb is nu eenmaal wat anders dan het beveiligen van een op iscsi of ‘fibre channel’ gebaseerd san (storage area network). Na het samengaan zou nog maar 25 procent van de omzet voor rekening van het mkb komen.
Eigen nek redden
Boze tongen binnen Veritas beweren dat de eigenlijke beweegredenen voor de overname alleen maar met geld te maken hebben. Bloom en mededirectieleden hadden de aandeelhouders een bepaalde groei beloofd die ze door de stagnerende economie niet konden realiseren. Om de eigen nek te redden is de leiding op zoek gegaan naar alternatieven om de beloofde groei alsnog te realiseren.
De groeicijfers spreken deze uitspraken tegen; gekeken naar de cijfers heeft Veritas het uitstekend gedaan. Dit staat echter los van de beloftes die het management aan de aandeelhouders heeft gedaan. In 2003 bedroeg de omzet 1,771 miljard dollar en in 2004 zelfs 2,042 miljard. Belangrijker was echter de winst: die liep op van 274,2 miljoen in 2003 naar 411,4 miljoen in 2004. In het eerste kwartaal van 2005 is op 559,3 miljoen omzet 104,7 miljoen winst gemaakt.
Volgens financiële- en industrieanalisten zat Veritas al twee jaar klem en had HP een kans het bedrijf te kopen maar heeft het dat nagelaten. Dit zou weer hebben bijgedragen aan het gedwongen vertrek van HP-topvrouw Carly Fiorina. Daarnaast bestond er angst voor het groeiende marktaandeel van opslagsoftware van bedrijven als EMC en Hitachi. Ook Symantec was op zoek naar partijen, waarbij onder meer BMC Software één van de kandidaten was.
Dubbelfuncties
Financiële analisten zijn nu bang dat Veritas de groei van Symantec zal remmen. Symantec groeide de laatste jaren namelijk aanzienlijk sneller dan Veritas. Bovendien zien ze niet veel synergie tussen de wederzijdse productlijnen en dito verkoopkanalen. Zij kijken echter geen jaren vooruit, maar hebben alleen aandacht voor de korte termijn en dus geen of nauwelijks aandacht voor de producttoekomstplannen van beide bedrijven.
Hoewel de insteek van de fusie tussen twee gezonde bedrijven niet in de eerste plaats kosten- en personeelsreductie is, zal het wel gevolgen hebben. Het samenvoegen van de bemanningen van twee schepen leidt nu eenmaal tot dubbelfuncties, met als gevolg dat sommigen, al dan niet gedwongen, het schip zullen verlaten. De eerste signalen daarvan komen reeds naar buiten. Chris Boorman, tot voor kort vice-president marketing van Veritas Emea, heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat hij het schip verlaat op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Naar verwachting zullen velen hem volgen, op zowel nationaal als internationaal niveau. Deze overlap bestaat alleen op het niveau van de overhead en niet op het producttechnische vlak. Het is daarom te hopen voor de combinatie van beide bedrijven dat de top niet te eenzijdig wordt samengesteld. Dat zou afbreuk doen aan een positieve afloop aangezien de productlijnen en markten van beide bedrijven daarvoor te veel uiteenlopen.
De tijd zal het leren. Feit is wel dat door de overname een partij is ontstaan om rekening mee te houden. De gezamenlijke omzet van beide zeer gezonde bedrijven bedraagt vijf miljard dollar. Dat is goed voor een vierde plaats in de ranglijst van softwarebedrijven.
Gert Brouwer, leveranciersonafhankelijk adviseur voor Brouwer Storage Consultancy