Vorige week is in Ede voor de vijfde keer het Novellcongres.nl gehouden. Een dag lang werden bezoekers geïnformeerd over alle aspecten van Novell-software. Opvallend is dat het niet meer alleen gaat over NetWare, het traditionele vlaggenschip van Novell.
De in totaal zestien presentaties vormen een afspiegeling van het productaanbod. Daarbij ging het ook over NetWare, dat in de huidige incarnatie met ‘duo-kernel’ Linux als OES (Open Enterprise Server) door het leven gaat, maar daarnaast speelden GroupWise, ZENworks en ‘identity management’ een belangrijke rol.
Niet veel meer
Uit de presentatie over OES blijkt dat het serverbesturingssysteem niet veel meer voorstelt dan wat voorheen NetWare 6.5 met Service Pack 3 was, maar dan uitgebreid met enige extra services en met Linux als onderliggende kernel naast die van NetWare. “Beheerders merken helemaal niet meer dat ze niet op NetWare maar op Linux werken, laat staan de gebruikers”, aldus presentator Sander van Vugt.
Als OES functioneel niet veel verschilt van het vroegere NetWare 6.5, waarom zou je dan opwaarderen? Van Vugt: “Er zijn wel enkele extra’s en verbeteringen in OES te vinden. Een paar hulpprogramma’s die van oudsher uit Linux komen, zijn geschikt gemaakt voor NetWare. Daarnaast zijn applicaties als iManager, Virtual Office en iPrint verbeterd, en is een programma toegevoegd, QuickFinder Server, dat aan de hand van sleutelwoorden bestanden kan zoeken.”
Zijn dat echter voldoende redenen om op te waarderen? Zo nee, welke rol speelt OES dan? “Het aantal bedrijven dat vanwege die verbeteringen gaat opwaarderen zal niet zo groot zijn”, zegt Van Vugt; “Misschien grote gebruikers van Virtual Office, maar ik denk dat OES een grotere rol speelt in de overgang naar en de introductie van Linux binnen het bedrijf.”
Geen 64-bit
De komst van Linux als kernel naast NetWare in OES geeft bedrijven niet alleen keuzevrijheid. Een Linux-server is ook beter inzetbaar als applicatieserver. Daardoor concurreert OES-Linux veel meer dan NetWare met Windows Server. Wat betekent dit alles voor de NetWare-kernel? Is die ten dode opgeschreven? “Ik denk het niet.” Aan het woord is Van Vugts medepresentator Erno de Korte: “NetWare zal nog lang blijven bestaan. Denk alleen al aan al die geïnstalleerde servers.”
Van Vugt heeft een vraag die verder onbeantwoord blijft – ook de aanwezige Novell-medewerkers kunnen geen helderheid bieden. “Komt er een 64-bit versie van NetWare?” Naar het antwoord kunnen we raden, maar het ligt wel erg voor de hand dat Novell, met Linux als ‘duo-kernel’ van OES, dat 64-bit prima aankan, geen inspanning meer zal stoppen in NetWare.
Dan kan het hard gaan, want zowel Intel als AMD hebben aangekondigd dat binnen afzienbare tijd er bijna geen 32-bit processoren in servers meer zullen worden verkocht. Daarmee luidt de klok voor NetWare. Vanuit Novell en de NetWare-gebruikers gezien is dat geen ramp, OES biedt immers een uitweg. Beheerders moeten dan wel binnenkort gaan experimenteren met de Linux-variant van OES. Overigens draait 32-bit software, inclusief besturingssystemen, gewoon op 64-bit chips, maar dan zonder de voordelen van 64-bit te kunnen gebruiken.
Alvast testen
Toch is beginnen met het testen van OES verstandig, beamen twee ict-medewerkers die het Novellcongres.nl bezoeken. Michel Huiskes en Patrick Van Belle werken bij Adhesie GGZ Midden Overijssel, alwaar zij een serverpark met verschillende machines beheren, waaronder veel NetWare-servers. “We hebben inmiddels een OES-testserver”, zegt coördinator Huiskes. “Nog wel met NetWare als kernel, maar we hebben ook plannen voor een OES-Linux-server.”
Daarvoor hebben zij de intranetserver op het oog, die nu nog draait op NetWare 6.5 SP3. “Daar draait nu Apache op en hij fungeert als een soort portaal voor applicaties”, zegt Van Belle. “Vervolgens kan de externe webserver ook volgen, want die draait nu nog onder Red Hat. OES geeft ons dan gelijk het voordeel van de eDirectory, zodat we ook daar onze tree tot onze beschikking hebben.” De mannen hebben nog meer testplannen. Huiskes: “We willen ook met behulp van VMware GSX een testserver inrichten waarop we onze complete productieomgeving kunnen nabootsen.” Zo lijkt OES een prima oplossing voor de toekomst te zijn.