Sun heeft vorige week softwareontwikkelaar Tarantella overgenomen. De Solaris- en Java-fabrikant zou willen voorkomen dat klanten zonder de platformverbindende toepassing komen te zitten. Ook de inzet daarvan door concurrenten IBM en HP zou een argument zijn.
Rode cijfers
|
Sun deed vorige week twee aankopen. Het kocht eerst voor vijftig miljoen dollar de intellectuele eigendommen van Procom Technology, een ontwikkelaar van netwerk-opslagsystemen. “We houden veel van deze techniek”, aldus Sun-baas Jonathan Schwarz op zijn weblog. Voor veel minder, 25 miljoen dollar, deed het een dag later een bod op Tarantella. “Die overname heeft wel wat meer uitleg nodig”, erkent Schwarz een paar regels lager op zijn weblog.
De Unix-leverancier stelt dat het Tarantella kan gebruiken ter verbetering van de toegang tot data en toepassingen. De software is onder meer een nuttig instrument voor beheerders die werken met een samenraapsel van systemen en servers. Schwarz zelf prijst de combinatie van Sun met Tarantella aan als een argument voor (Suns) thin-client kantoorsystemen. “Met de Tarantella-techniek bieden die een toegang tot Windows-toepassingen. Zonder een Citrix-licentie.”
Omvallen
Sommige waarnemers schamperen dat Sun Tarantella slechts redt van de ondergang. Tarantella maakt sinds het ontstaan in 2001 miljoenenverliezen (zie kader). Omvallen zou Sun vervelend uitkomen, omdat het deze software juist aanbeveelt.
Die verklaring lijkt Erik Monnikhof, financieel directeur bij Dupaco, de Nederlandse Tarantella-wederverkoper, onjuist. Monninkhof, die vorig jaar (opnieuw) distributeur werd van Tarantella: “Ik ken de cijfers van Tarantella niet, maar een verlies van enkele miljoenen is voor een beginnend en groeiend bedrijf niet erg. In een groeimarkt moet je investeren.” Monnikhof vermoedt dat Sun concurrenten IBM en HP met de deal op afstand wil houden. “Die bedrijven zijn bezig met enkele grote deals rondom Tarantella.”
IBM-Nederland weigerde commentaar op deze vraag. HP-Nederland is “niet erg bekend met het product”, aldus een woordvoerder.
Voormalige rivalen Unix-desktop
Als leveranciers van Unix-desktops stonden Sun en Tarantella in de jaren 80 tegenover elkaar. Tarantella heette toen echter nog SCO.
De naamsverandering (naar een Italiaanse dans) kwam in 2001 door de splitsing van SCO.
Het nieuwe bedrijf nam die naam over van de voor het eerst in 1997 onthulde software waarmee applicaties op verschillende besturingssystemen vanaf een enkele client zijn te bedienen. Het restant van SCO, een op dat moment bekende leverancier van Unix-varianten Xenix en Unixware, verkocht deze twee onderdelen (en de Unix-rechten) aan Linux-distributeur Caldera. Dit Caldera werd wat later weer omgedoopt tot SCO. Het is dit SCO dat in 2004 een rechtszaak begon tegen IBM, dat volgens SCO vertrouwelijke en fabriekseigen Unix-code en daar van afgeleide werken en methodes overzette naar Linux.