Sinds SuSE Linux in handen is van Novell wordt dit besturingssysteem meer en meer gepositioneerd voor gebruik binnen bedrijven. Is de nieuwe versie SuSE Linux Professional 9.3 uitgegroeid tot een echte concurrent voor Windows XP op de bedijfsdesktop?
Microsoft moet zich al enkele jaren zorgen maken over Linux. Dit alternatief voor Windows XP wordt immers steeds gebruiksvriendelijker. Er zijn al geruime tijd Linux-uitvoeringen op de markt met een installatieprocedure die die van Windows XP ver achter zich laat. Nochtans blijken bedrijven niet tuk te zijn op Linux als desktopplatform en schakelen ze niet massaal over, tot grote vreugde van Microsoft. Op servergebied is dat anders: daar heeft Microsoft al veel terrein verloren aan Linux-servers en het os-besturingssysteem (open source) blijft marktaandeel veroveren.
De kernvraag is of dat nu eindelijk ook dreigt te gebeuren op de bedrijfsdesktop. De terughoudendheid van de meeste bedrijven met betrekking tot Linux op de desktop heeft veel oorzaken. Organisaties zijn niet zeker van applicatiecompatibiliteit, ze maken zich zorgen over de hoge kosten voor opleiding van hun medewerkers en ze hebben vragen bij de ondersteuning van het Linux-platform.
Verschillende grote namen achter Linux, waaronder IBM en nu ook Novell, doen veel moeite om bedrijven te bewijzen dat hun Linux-distributies wel degelijk geschikt zijn als zakelijk clientdesktopplatform. Met SuSE Linux Professional 9.3 presenteert Novell de nieuwste editie van deze van oorsprong uit Duitsland stammende Linux-versie. Versie 9.3 is gebaseerd op de Linux-kernel 2.6.11. Deze versie levert de jongste versie 2.0 van de alternatieve kantoorsuite OpenOffice mee, waarop een volgende test terugkomt.
Eenvoudige installatie
Het pakket van Novell bevat zowel dvd’s als cd’s. De eerste, dubbellagige dvd bevat bijna 8,5 GB informatie. Hij omvat alle software voor zowel 32-bit als 64-bit processoren. De tweede, enkellagige dvd bevat de broncodes. Daarnaast zijn er vijf cd’s waarop zowel software als broncodes staan. Voor deze test is alleen de eerste dvd gebruikt.
Deze zelfstartende dvd toont een menu waarmee de gebruiker naar keuze de installatie van het besturingssysteem of de harde schijf start, een reddingssysteem oproept of een geheugentest uitvoert. Dit menu is standaard in het Engels. Onder aan het scherm kan de gebruiker met behulp van de toets F4 meteen een andere taal kiezen, waaronder Nederlands. Vanaf dat moment gaat alles verder in de gekozen taal, behalve de licentieovereenkomsten: die blijven in het Engels.
Het testsysteem had al een Windows XP aan boord die de volledige harde schijf in beslag nam, maar het grootste gedeelte van dat volume was wel vrij. De installatieprocedure kan zelf die Windows-partitie inkrimpen, Linux erbij installeren en een startmenu installeren waarbij de gebruiker kan kiezen tussen Windows of Linux. De installatieprocedure detecteert alles automatisch. De gebruiker hoeft dus niet op allerlei technische vragen te antwoorden: gewoon telkens ‘accepteren’ of ‘volgende’ klikken, meer is niet nodig om de installatie te voltooien.
De testers ontdekten wel dat deze Linux kennelijk niet goed samenwerkt met hun Belkin kvm-schakelaar (keyboard, videomonitor, mouse). Ze gebruiken die om meerdere test-pc’s aan één scherm, toetsenbord en muis te hangen. De hele desktop van SuSE Linux bevroor zodra ze met de kvm-schakelaar overschakelden naar een andere pc. Uiteindelijk moesten ze de test-pc fysiek een eigen toetsenbord en muis geven om er behoorlijk mee te kunnen werken.
Ongeveer alles
Novell levert ongeveer alles mee wat iemand maar zou willen op zijn desktop. Voorop staan de kantoorsuite OpenOffice.org 2.0 en de inmiddels bekende browser Mozilla Firefox 1.0. Verder omvat de suite Novell Evolution en Kontact; Mozilla Thunderbird voor mail, contactbeheer en persoonlijke informatieverwerking; GIMP en andere grafische software; Linephone 1.0 (voip); cd- en dvd-brandersoftware; iPod-compatibiliteit; diverse mediaspelers; en ondersteuning voor bluetooth. In feite bevat deze versie meer dan duizend os-applicaties. De standaard desktopomgeving is KDE, maar de gebruiker kan ook kiezen voor Gnome. KDE lijkt het meest op de desktop van Windows, vandaar zijn grote aantrekkingskracht. Voor de beveiliging is er een ingebouwde firewall, antivirus en een SpamAssassin spamfilter.
Struikelblok
Novells SuSE Linux Professional 9.3 staat bol van de applicaties en ziet er fraai uit. Bovendien verwent de leverancier de gebruiker met veel leuke dingetjes en spulletjes. OpenOffice.org 2.0 oogt prachtig en is een meer dan volwaardige concurrent voor Microsoft Office. Mozilla Firefox en Thunderbird staan eveneens op een hoog niveau. Evolution en Kontact als Outlook-vervangers zien de testers ook zitten.
Productinfo Product: SuSE Linux Professional 9.3 Producent: Novell, VS; http://www.novell.com/linux/suse of http://www.suse.com Leverancier: Novell-wederverkopers; http://www.novell.nl Adviesprijs (excl. BTW): 78,07 euro Systeemvereisten: Intel Pentium 1-4 of equivalent of beter; AMD Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64 en Sempron; minstens 256 MB ram; 500 MB schijfruimte vrij voor minimaal systeem en aanbevolen 2,5 GB vrij voor standaardsysteem; vrijwel alle geluids- en grafische kaarten |
Zoiets zou bedrijven veel vlugger over de streep trekken dan een platform waar zowat alles zonder veel structuur ingegooid is. Voor thuisgebruikers is dat laatste juist interessant. Echter, hoe obscuurder een meegeleverde applicatie is, hoe meer voorkennis hij veronderstelt bij de gebruiker. Omdat die voorkennis meestal meer met Linux en juist niet met Windows te maken heeft, kan dat een struikelblok zijn.
Conclusie
Om met Windows te concurreren voor de bedrijfsdesktop is wat de testers betreft een meer gestroomlijnde en specifiek op bedrijven gerichte Linux-distributie vereist, en niet dit samenraapsel van duizend applicaties. De grafische omgeving en de OpenOffice.org/StarOffice-kantoorsuite worden wel steeds beter. Vooralsnog zullen bedrijven echter ook met deze versie 9.3 geen nieuwe reden vinden om Windows van hun desktops te verwijderen. Daar zijn toch wel goede redenen voor: de lagere prijs, minder of geen last van allerlei malware en het feit dat Linux-gebruikers in bedrijven minder geneigd zullen zijn zelf te gaan prutsen aan hun systeem, wat bij medewerkers die thuis en op het bedrijf met Windows werken vaak wel het geval is.
Ubuntu op basis van Linux geinstalleerd op een personal computer werkt uitstekend!
Zijn er bedrijven of gemeenten en/of provinciebesturen die al met Linux en/of Ubuntu werken? Schrijf hier jouw ervaringen.