In 2004 was iets minder dan een derde, ofwel 30 procent van de gebruikte software in Nederland illegaal. Het percentage daalde daarmee wel, want in 2003lag dit nog op 33 procent.
Nederland behoort met een percentage van 30 procent illegale software wereldwijd tot de top-20 van landen met het laagste piraterijpercentage en behoort in die groep met Zwitserland en Ierland tot de drie landen die in 2004 met 3 procent de sterkste daling realiseerden ten opzichte van 2003.
De financiële schade voor softwareproducenten in Nederland als gevolg van softwarepiraterij steeg echter met bijna 10 procent van 577 miljoen dollar in 2003 tot 628 miljoen dollar in 2004. Dit blijkt uit onafhankelijk wereldwijd onderzoek van de Business Software Alliance (BSA). De 2004 Global Piracy Study is uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau IDC in opdracht van de BSA.
Binnen de Europese Unie ligt het percentage illegale software met 35 procent 5 procent hoger dan in Nederland. Ook hier geldt echter dat de schade voor nationale en internationale softwareproducenten toegenomen is, aangezien de waarde van de illegale software met 2,4 miljard dollar is gestegen tot 12,1 miljard dollar. Ter vergelijking: het piraterijpercentage in Noord-Amerika ligt op 22 procent bij een waarde van de illegale software van 7,5 miljard dollar. Groei-economie China kent een percentage illegaal softwaregebruik van maar liefst 90 procent bij een waarde van 3,5 miljard dollar.
Technologieonderzoeksbureau IDC voerde het onderzoek uit in opdracht van de BSA. De onderzochte softwaremarktsegmenten zijn onder andere zakelijke software, besturingssystemen, consumentensoftware en software voor lokale markten. Voor de analyse maakte IDC gebruik van informatie over hardware- en softwarelevering en voerde het bureau ruim 7000 interviews in 23 landen uit. Daarnaast werden analisten in meer dan vijftig landen gevraagd lokale marktcondities te omschrijven.
Een uitgebreider artikel over dit onderwerp is te vinden op de site van CRN.