Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is metro nu echt een pdf-killer? Is VoIP echt hot?
Is metro nu echt een pdf-killer?
… de eerste vijf jaar zeker niet. Twee weken geleden maakte Microsoft bekend dat de volgende Windows-versie wordt voorzien van het nieuwe documentbestandsformaat Metro. Windows-gebruikers kunnen straks Metro-bestanden uitwisselen, beveiligen, printen en bekijken zonder dat ze de applicatie nodig hebben waarmee het document in gemaakt is. Metro werd direct als ‘pdf-killer’ bestempeld. Begrijpelijk want elk initiatief van Microsoft heeft direct de schaalgrootte die concurrenten doet verbleken. Maar in dit geval lijkt ‘pdf-killer’ me prematuur. Microsofts Truetype-technologie heeft Postscript ook nooit kunnen verdringen. Het pdf-formaat van Adobe is zeer breed aanvaard en het ankerpunt van een forse software-industrie. Natuurlijk is Microsoft vanwege zijn desktopmonopolie bij uitstek gepositioneerd de wereld nieuwe bestandsformaten op te dringen. Maar dat zal een lange weg worden, als het al de bedoeling is. Metro is bedoeld om geavanceerde grafische effecten te kunnen printen én op een efficiënte manier documenten uit te wisselen.
Als Metro niet een duidelijke meerwaarde boven pdf krijgt, zal het een Windows-only oplossing blijven. Ik zie nog niet snel viewers voor Linux, Apple en andere besturingssystemen verschijnen. Voor Microsoft zijn dit overigens zorgen voor de verre toekomst. Het bedrijf moet eerst de printerfabrikanten nog zo ver krijgen aangepaste software te gaan ontwikkelen.
De functionaliteit van Metro zal ongetwijfeld op termijn toenemen. Maar zelfs dan. In de professionele grafische wereld – nog altijd een Apple-domein – zit niemand te wachten op een pdf-alternatief. En dat geldt wellicht ook voor de rest van de wereld. Dus pdf-killer?
Het is niettemin zaak voor Adobe het pdf-formaat wat actiever te gaan uitventen. Ik heb al eerder mijn verbazing er over uitgesproken dat Adobe nooit een gratis pdf-driver voor Microsoft Office heeft uitgebracht. Het is interessant te zien dat wat Adobe nalaat, steeds agressiever door concurrenten wordt gedaan. ScanSoft bracht deze week bijvoorbeeld PDF converter Professional uit, een goedkoop Acrobat-alternatief, waarmee ook pdf-invulformulieren kunnen worden gemaakt en zelfs pdf-bestanden naar Word kunnen worden omgezet. En dat voor 99 dollar (Acrobat Professional kost 559 euro). En ook Arts PDF meldde zich recentelijk met een min of meer vergelijkbaar Acrobat-alternatief. Geen goed nieuws voor Adobe wellicht, maar wel voor het pdf-platform. Van dit soort concurrentie kan Adobe wel eens meer last hebben dan van Microsoft.
Is VoIP echt hot?
… ik wil het nog sterker vertellen: de VoIP-koorts is compleet uitgebroken. In de bekende hype-curve van Gartner zitten we met het fenomeen internettelefonie ongetwijfeld nog lang niet aan de top. Maar de bekende broeierige sfeer is er weer. Leveranciers buitelen over elkaar heen met aankondigingen en pionierende bedrijven peuteren bakken met geld los bij investeerders. Neem Vonage, een bescheiden aanbieder van internettelefonie in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Dat haalde maar liefst tweehonderd miljoen dollar binnen voor verdere expansie. Eenzelfde bedrag kwam bij een eerdere investeringsronde binnen. Vonage heeft nog slechts 600.000 abonnees, maar er komen er wel wekelijks 15.000 bij. De race om de aantallen is weer in volle gang, maar er is een groot verschil met de periode die ons het echec van WorldOnline opleverde: er zit een duidelijk bedrijfsmodel achter.
De tikkenboer is op zijn retour. Binnen een jaar of tien betekent vaste telefonie een vast maandbedrag. De transformatie loopt in de Verenigde Staten iets voor op die bij ons. In 2004 werd daar al voor 1,3 miljard dollar aan VoIP-diensten omgezet. Op dit moment vormen zakelijke diensten de helft van de omzet. Dat zijn dan beheerdiensten voor ip-gebaseerde bedrijfscentrales. De andere helft komt uit individuele aansluitingen. De groeiverwachtingen zijn enorm. Dat is een zeer bedreigende ontwikkeling voor bestaande telefoonmaatschappijen als KPN, de grote tikkentellers. Hun omzet in vaste telefonie zal inklinken, jaar na jaar. De aanhoudende bezuinigingen van Scheepbouwer zijn daarom terecht. Maar verder rest de voormalige staatsbedrijven maar één ding: de vlucht naar voren. Meedoen dus!
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.