Ondanks de fusie met Symantec denkt Veritas er niet aan de ontwikkeling van ‘utility computing’ op te geven. Integendeel, dankzij Symantec komt er nu nog het aspect veiligheid bij.
De aangekondigde fusie tussen Veritas en Symantec zal leiden tot een groep van 13.000 werknemers die een omzet van 5 miljard dollar draait en op een berg cash van 5 miljard dollar zit. Het is een groep waarin de producten elkaar weinig of niet overlappen, terwijl ook de benadering van de markt complementair is. De naam Veritas verdwijnt weliswaar, maar “wij zien in deze fusie alleen maar nieuwe kansen”, zegt Philippe Janssens, directeur België en Luxemburg. Hij benadrukt dat het om een fusie gaat tussen twee gelijkwaardige bedrijven die leider zijn op hun respectieve markten en dat de operatie geenszins ingegeven is door het verlangen om het mes te zetten in het personeelsbestand, ook al zijn schaalbesparingen mogelijk.
Op één lijn
Veritas zal volgens Janssens niet alleen zijn strategie van ‘utility computing’ kunnen voortzetten, maar er met systeemveiligheid ook een nieuwe dimensie aan toevoegen. “De groep wordt hiermee veruit de belangrijkste onafhankelijke leverancier van infrastructuursoftware voor heterogene omgevingen.”
Veritas van zijn kant brengt zijn deskundigheid en zijn tools in om de beschikbaarheid, prestaties en automatisering te verbeteren van zowel servers als opslagsystemen en applicaties. Doel is de infrastructuur permanent af te stemmen op de serviceniveaus die door de verschillende vakdomeinen worden verlangd en geleidelijk te evolueren naar het concept ‘utility computing’. Dat concept is gemeengoed aan het worden bij de meeste spelers op de it-markt. “Informatietechnologie moet voortaan diensten en niet louter producten leveren aan de eindgebruikers. Het is daarom van cruciaal belang om service level agreements af te spreken en deze correct te beheren.”
Geleidelijk
Steunend op een budget voor onderzoek en ontwikkeling van bijna 340 miljoen dollar vorig jaar (tussen 15 en 20 procent van de omzet) heeft Veritas sinds juli 2003 een reeks softwarecomponenten geïntroduceerd die passen in de ‘utility computing’-strategie, met daarnaast meerdere versies van zijn software CommandCentral (die dient voor het beheer van de sla’s). “Het gaat om pragmatische tools. Geen sprake van een groot ‘framework’ (een aanpak die de meeste spelers trouwens stilaan en al dan niet gedwongen opgeven – red.). Wij proberen met hulp van de it-afdeling te zien waar de hoogste kosten zitten, met andere woorden waar de meest gevoelige pijnpunten liggen.”
Philippe Janssens onderstreept nogmaals de onafhankelijkheid van Veritas. “Wij verkopen geen hardware, in tegenstelling tot bijvoorbeeld IBM, HP of EMC.” Het is volgens hem essentieel deze softwarefunctionaliteiten aan te bieden om flexibeler doorgroeimogelijkheden en een beter investeringsrendement mogelijk te maken. “Wij willen de SAP van de infrastructuur worden”, besluit hij bescheiden.