De initiatieven voor de overnamegesprekken met Belgacom komen niet bij Versatel vandaan. Het telecombedrijf geeft zelf aan dat het ook op eigen kracht verder kan en wil.
Het is spitsroeden lopen voor Versatel-ceo Raj Raithatha en financieel topman Mark Lazar sinds via het Belgische zakenblad Financieel Economische Tijd de mogelijke overname door Belgacom uitlekte. “De gesprekken zijn vorige week begonnen op initiatief van Belgacom en Talpa Investments. Door de koerssprong van het aandeel heeft Versatel dat een paar dagen terug op aanwijzing van de Nederlandse beursautoriteit AFM bevestigd”, was het enige commentaar van Raithatha op de overname vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal.
Geen geld nodig
De voornaamste aandeelhouder van Versatel, John de Mol, heeft een allesbepalende invloed op de toekomst van het telecombedrijf. De Mol bezit via Talpa Investments 42 procent van de aandelen. Raithatha: “Ik kan niemand tegenhouden. Versatel is door zijn beursnotering een openbaar bedrijf dat gezien het belang van alle belanghebbenden in de onderneming verplicht is na te gaan of een overname het beste is.” Noodzakelijk is de overname zeker niet, aldus de directie. Lazar gaf bij de kwartaalcijfers aan dat het bedrijf ondanks de rode cijfers en zijn stevige investering in adsl genoeg geld in kas heeft om zelfstandig verder te gaan.
Informeel contact tussen De Mol en Belgacom-ceo Didier Bellens ligt voor de hand. Journalist Luc Bleyaert geeft in een analyse in Nieuwsbrief Breedband aan dat de twee elkaar goed kennen uit de amusementswereld. Bellens was tot begin 2003 drie jaar gedelegeerd bestuurder van de in Luxemburg gevestigde RTL Group. Bleyaert vindt een overname nu aannemelijk. Belgacom heeft na de afgeketste overname van Cesky Telecom 4,5 miljard euro klaar staan. Versatel zou een goede investering zijn, omdat het in een naburige markt ook mikt op de bedrijvenmarkt en breedbanddiensten voor consumenten.
Bleyaert verwacht dat bij een overname de Duitse en Belgische activiteiten van Versatel apart verkocht zullen worden. Het Duitse bedrijfsonderdeel, dat in het eerste financiële kwartaal een omzet van 88 miljoen euro realiseerde, zou door zijn marginale positie op de Duitse markt voor Belgacom strategisch niet interessant zijn. Versatel België zou vanwege Belgacoms riante positie op de thuismarkt bij een overname de deur uit moeten. Scarlet, dat eerder de telecomactiviteiten van KPN in België opkocht, heeft al aangegeven interesse te hebben in dit bedrijfsonderdeel.