Het eerste winstgevende kwartaal voor erp-softwarebouwer Intentia smaakte duidelijk naar meer. De Zweden willen het zelfs tot marktleider voor de middelgrote bedrijven schoppen, maar alleen via een gerichte partner- en overnamestrategie.
“Tegen 2008 moet onze omzet verdubbeld zijn ten aanzien van 2004”, zo verwoordt Cormac Watters, de nieuwe voorzitter, de ambities van het ‘nieuwe’ Intentia. In 2004 bedroeg de omzet bijna drie miljard Zweedse kroon (ruim driehonderd miljoen euro).
“De helft van de omzet moet dan uit indirecte verkoopkanalen komen”, voegt Watters toe. Ook dit is nieuw voor Intentia, want de Zweedse erp-softwareleverancier was altijd gewend alle pakketten zelf te verkopen en te installeren. “In elk land willen we een plaatselijke en een internationale partner. Hier en daar hadden we wel een onafhankelijke consultant die onze software hielp implementeren, maar voortaan zal Intentia op structurele basis zijn klanten kunnen laten kiezen met wie ze in zee willen gaan voor de implementatie en het onderhoud van de software.”
Het winstgevende kwartaal heeft het bedrijf duidelijk vleugels gegeven. “Tot voor kort werden we vooral geciteerd als overnamedoel, maar nu zijn wij het die uitkijken naar bedrijven die ons kunnen helpen om onze groei te versnellen”, verklaart Watters. De ambitie reikt zelfs nog verder: op termijn willen de Zweden de ‘middenmarkt’, zeg maar de bedrijven met vijftig tot duizend werknemers, domineren. Watters is er trouwens van overtuigd dat de erp-markt voor middelgrote bedrijven dringend aan consolidatie toe is: “De leveranciers voor de grote bedrijven hebben deze ronde nu wel achter de rug, en bij de kleine bedrijven is Microsoft de onbetwiste marktleider. In ons segment is de strijd echter nog niet gestreden. Wij zijn klaar om deze leidersrol op ons te nemen.” Of deze ambitie te rijmen valt met hun focus op enkele verticale markten (voeding en drank, distributie en logistiek, onderhoud en productbeheer en mode) liet hij in het midden.
Wel wilde Watters nog kwijt dat ook de software klaar is voor dit groeipad: “Onze software is intussen volledig op Java gebouwd, maar de AS/400-klanten hoeven een upgrade niet te vrezen: als ze van versie 10 naar versie 11 migreren, brengen we hen in één moeite door op het Java-platform zonder dat de eindgebruiker daar ook maar iets van merkt.” Met hun componentgerichte architectuur hoopt Intentia bovendien modules te verkopen bovenop de pakketten van concurrenten.