Met de eerste hardwarestap die Citrix zet, schendt het de Linux-licentie (GPL, General Public License). Het bedrijf levert onder meer de broncode van de Linux-kernel niet mee met zijn fonkelnieuwe Access Gateway. Het beschikbaar maken van die code is een voorwaarde van de GPL.
De fabrikant van software voor netwerk- en servertoegang uit Florida ontkent dat er een probleem is met de interpretatie van de GPL. “Wij stellen de Linux-kernelcode niet beschikbaar met de documentatie van onze Gateway”, aldus twee Amerikaanse Citrix-ontwikkelaars.
De Access Gateway is een hardwareonderdeel van een vorige maand onthulde productlijn die applicaties in bedrijfsnetwerken beschikbaar maakt. De hardware bestaat uit een standaard rackcomputer met een 2,8 GHz processor, 1 GB ram, een 40 GB schijf en twee 1 Gbps ethernetkaarten. Als besturingssysteem is Red Hat Linux gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de machine fungeert als ssl vpn (secure sockets layer virtueel privé netwerk).
GPL niet begrepen
Het gaat om een standaard Red Hat-kernel, aldus Citrix. “We hebben de kernel niet aangepast. We hoeven de daarom de broncode niet te publiceren.” Het bedrijf laat daarmee zien dat het de GPL niet goed begrijpt.
Volgens die licentie voor oss (open source software) moet een bedrijf dat een toepassing levert waar GPL-code in gebruikt wordt, ten eerste verklaren dat die code valt onder de GPL. Daarnaast moet het de volledige tekst van deze GPL meeleveren. Ten derde moet het of de volledige broncode meeleveren, of in de documentatie aanbieden dat die code drie jaar lang is op te vragen.
Volgens de Duitse ict’er Harald Welte, die op de website gpl-violations.org schendingen van deze licentie bijhoudt, geldt dat ook voor de Access Gateway. “Als niet ieder exemplaar van een Citrix-product waarin GPL-code zit, zoals de Linux-kernel, aan deze drie voorwaarden voldoet, schendt het bedrijf de licentie. Het maakt niet uit of het software, een ingebed systeem of een firmware-opwaardering is.”
Verward
Computable vroeg Citrix afgelopen week uiteen te zetten hoe het die voorwaarden in de GPL uitlegt. De verschillende reacties bleven verward. De ontwikkelaars en woordvoerders dachten abusievelijk dat gevraagd werd of door het gebruik van Linux nu ook Citrix-code onder de GPL valt. “Iedere code die op die Red Hat kernel draait, is originele code van Citrix, en valt daarom niet onder enige os-licentie.” Dat werd ook niet gevraagd. Zelfs na toelichting van de vraag bleef Citrix schutteren. “Het antwoord is nee. We maken de kernelcode niet beschikbaar. Daarmee voldoen we volledig aan de juridische richtlijnen voor het gebruik van Linux-software. Dat we onze code niet hoeven te delen, komt doordat we de Linux-kernel niet aanpassen.”
Het is niet de eerste keer dat een bedrijf de GPL fout interpreteert. Welte, onder meer ontwikkelaar van de firewall-software netfilter/iptables, had vorig jaar een Duitse rechter nodig om routerfabrikant Sitecom te dwingen zich aan de licentie te houden. Citrix is wel een van de grotere ict-bedrijven die deze fout maakt. Het behaalde over het afgelopen kwartaal een winst van 39 miljoen dollar.