Vorige week woensdag heeft Google de bètaversie gelanceerd van Web Accelerator, software die het laden van internetbladzijden moet versnellen. Dit weekend was de nieuwe tool al verdwenen van de officiële website van Google, na de ontdekking van een aantal problemen in zake de privacy.
Web Accelerator (webaccelerator.google.com), momenteel alleen in bètaversie beschikbaar, moet het surfen op het internet versnellen door de ingetikte gegevens van de internsurfers op te slaan op speciaal daarvoor bestemde servers. Google doet op die manier dienst als server voor cache-geheugen. De toepassing is geschikt voor Internet Explorer en voor Firefox, en draait op dit moment alleen op Windows. Een kleine teller duidt de laadtijd aan van de bezochte internetbladzijden met en zonder Web Accelerator. Vooral voor trage internetverbindingen is de tijdswinst aanzienlijk.
Sinds de lancering werd erop gewezen dat Google met behulp van deze tool het surfgedrag van de gebruikers op de voet kan volgen. Dit risico moet normaal gezien (en hopelijk) worden vermeden door strikte regels rond de vertrouwelijkheid van de bewaarde informatie. Toch kwam er de voorbije dagen steeds meer kritiek, vooral nadat de ontwikkelaars-website betanews.com onthulde dat forumgebruikers via het cache-systeem zouden kunnen zien welke bladzijden, inclusief hun persoonlijke berichten, eerder werden bezocht door andere gebruikers. Google meldt gelukkig op zijn website dat beveiligde SSL-bladzijden, bijvoorbeeld van websites voor online bankieren, niet in het cache-geheugen terechtkomen.
De vraag is ook of het cache-systeem geen extra kosten meebrengt voor surfers met een trage internetverbinding die moeten bijbetalen als ze meer volume downloaden dan standaard voorzien in hun abonnement.
Door alle commotie rond de tool heeft Google er voor gekozen om de Web Accelerator van zijn homepages te verwijderen. De bladzijde webaccelerator.google.com is bereikbaar, maar de toepassing kan op dit moment niet worden geïnstalleerd 'wegens capaciteitsproblemen'.