De Business Software Alliance (BSA) hoorde de afgelopen jaren tal van excuses en stelde op basis daarvan een smoezen topvijf samen. Daaruit bleek dat bedrijven zich naïef opstellen ten aanzien van het gebruik van dergelijke software.
Als het gaat om illegaal softwaregebruik, zijn Nederlandse bedrijven opvallend naïef met het verzinnen van smoezen. De smoezen topvijf ziet er als volgt uit:
- 'Ik had geen idee dat ik deze software in gebruik had.'
- 'Ik wist niet dat ik deze software niet mocht kopiëren.'
- 'We zijn op dit moment de softwarelicenties aan het inventariseren.'
- 'Deze software is alleen geïnstalleerd op werkplekken die niet of nauwelijks worden gebruikt.'
- 'Meer aandacht voor illegale software stond op de agenda, maar het is er nog niet van gekomen.'
De BSA richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. Eén van de belangrijkste activiteiten van de organisatie is educatie over goed softwarebeheer. In de praktijk blijkt dat erg nodig te zijn. Zo realiseren veel bedrijven zich niet dat alleen de eenmalige aanschaf van legale licenties niet voldoende is. Het regelmatig controleren van de gebruikte software binnen een organisatie en een goed intern licentiebeleid zijn minstens zo belangrijk.
'De BSA laat zich niet leiden door de excuses van bedrijven waar illegaal gebruik van software is geconstateerd, maar treedt hard op tegen piraterij,' zegt Mirjam van Avezaath, woordvoerder van BSA in Nederland. 'Bedrijven moeten beseffen dat deze vorm van gebruik strafbaar is en tot hoge schadevergoedingseisen kan leiden. Iedere organisatie, groot of klein, moet dan ook regelmatig en nauwkeurig inventariseren welke software op een netwerk of losse pc is geïnstalleerd, en of hier een legale licentie voor is verkregen.'
Dat illegale software op veel verschillende manieren op pc’s en servers in een bedrijf terechtkomt, blijkt uit de praktijk. Zo gebeurt het regelmatig dat medewerkers de software simpelweg illegaal downloaden van internet, of dat deze thuis op een laptop van het bedrijf wordt gezet. Ook komt het geregeld voor dat bijvoorbeeld voor vijf systemen licenties zijn aangeschaft, waarna de systeembeheerder deze op tien systemen installeert. Daarnaast ’vergeten’ medewerkers na het uitproberen van demo’s de softwarepakketten na de proefperiode te verwijderen. Of schaffen bedrijven software aan via onbetrouwbare resellers.
Bedrijven die hun softwaregebruik willen inventariseren of willen nagaan wat softwarepiraterij precies inhoudt, kunnen terecht op www.bsa.org/netherlands. Deze website biedt nuttige tips over softwaregebruik en -licenties, gratis audittools, een handleiding voor softwarebeheer en informatie over het belang van licentieaanschaf.
Die excuses hebben overigens geen effect op de BSA. Zij spreekt bedrijven pas na grondig onderzoek aan op hun overtredingen en staat in haar recht om een schadevergoeding te eisen voor het illegale gebruik dat van de software van de bij haar aangesloten producenten wordt gemaakt.
ï