Het plan van de Stichting Thuiskopie om ook apparatuur als mp3-spelers, 'hardeschijf'-recorders en later computers een kopieerheffing op te leggen stuit op fel protest van de Nederlandse ict-industrie. De politiek laat het onderwerp links liggen.
De brancheorganisatie van Nederlandse ict-bedrijven ICT~Office heeft in een brief aan minister-president Balkenende laten weten dat de plannen om het kopieerrecht uit te breiden naar nieuwe ict-apparaten slecht zijn voor de innovatieplannen van het kabinet. De ict-bedrijven die de brief ondertekend hebben, waaronder HP, Apple, Philips, Intel en Sony, zijn bang voor miljoenenclaims als de uitbreiding naar mp3-spelers, dvd-recorders en later mogelijk computers doorgaat.
De bedrijven verwachten dat ze deze claims maar voor een beperkt deel kunnen doorberekenen aan de consument. De prijzen staan onder grote druk door internationale internetwinkels en parallelimport uit Europese landen zonder regels.
De uitbreiding van de kopieerheffing naar mp3-spelers en dvd-recorders zoals de Stichting Thuiskopie die nu binnen twee maanden wil doorvoeren, ligt niet voor de hand. Dit zegt hoogleraar Bernt Hugenholtz, verbonden aan het Instituut voor Informatierecht aan de UVA. “Tot nu toe gaat het in de wet om heffingen op blanco dragers als cassettes en cd-rom’s, en heel duidelijk niet om machines als mp3-spelers. De relatie tussen de vele functies van deze apparatuur en de bescherming van het auteursrecht ligt veel minder voor de hand dan bij de oude dragers.”
Meer over dit onderwerp in de Computable van 29 april 2005.
Zie de column van entertainmentadvocaat Bousie op 3voor12.nl:
‘Er is hevig verzet van de branche-organisatie van IT-bedrijven tegen het invoeren van een kopieerheffing op harde schijven van entertainmentproducten. Op 1 september wordt er weer een nieuw apparaat gelanceerd, de PSP; een apparaat waarmee games, films en muziek gespeeld en gedownload kunnen worden. Downloaden, was dat niet iets heel kwalijks als wij de muziekindustriëlen moeten geloven? Maar wie is er eigenlijk vertegenwoordigd in het IT-platform? En wie introduceert de PSP? Juist: Sony.’