Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoe lang heeft McNealy Microsoft nu al niet meer beledigd? Waarom worden er steeds meer Dos-computers verkocht? Een nieuwe lente?
Hoe lang heeft McNealy Microsoft nu al niet meer beledigd?
… ruim een jaar. Het is wennen. Suns topman Scott McNealy schampert niet meer op dat ‘haarballerige’ besturingssysteem, de ‘dotnot’ webtechnologie en de ‘captive directory’ van Microsoft. Een beetje puberaal was het allemaal wel, maar de sector is onmiskenbaar saaier geworden nadat de aartsvijanden de vredespijp rookten. Maar wat zijn nu de concrete resultaten na het eerste jaar van de tienjarige samenwerkingsovereenkomst? Voor Sun in ieder geval dit: een douceurtje van een kleine twee miljard dollar om een einde te maken aan alle uitstaande juridische gevechten. Verder is het belangrijkste nieuws dat beide bedrijven inderdaad vrij diepgaand lijken samen te werken. Vaak blijken zulke, met veel bombarie aangekondigde overeenkomsten uiteindelijk niets voor te stellen.
Grote wapenfeiten ontbreken vooralsnog. De integratie van beide platformen verloopt langzaam, maar dat zou door de complexiteit en diepgang van de nagestreefde integratie komen. Toe maar. Dat er wel degelijk wat gebeurt, bleek recentelijk op een congres van Microsoft. Daar werd een prototype vertoond van Microsoft Operation Manager (MOM) waarmee ook een Solaris-server werd beheerd. Bekend is verder dat beide bedrijven werken aan koppeling van hun identiteitsbeheersystemen.
Voor Sun is betere integratie met het alom aanwezige Windows van levensbelang om uit zijn isolement te geraken. Voor Microsoft lijkt de samenwerking met Sun onderdeel van een bredere strategie om buiten de muren van het Windows-fort te treden. Dat de integratie met het Sun-platform zo complex is, komt mede omdat beide bedrijven hun beider platformen via nieuwe standaardinterfaces en -technologieën willen koppelen: XML, WS-management en TPM 1.2.
Die standaarden zijn voor een deel nog in ontwikkeling of niet bekrachtigd, zoals de WS-management specificaties die Microsoft, Intel en Dell gezamenlijk hebben ontwikkeld. De interoperabiliteit die Microsoft nastreeft in zijn Dynamics Systems Initiative (DSI) leunt zwaar op de inbreng van derde partijen. Voor het beheer van Solaris- en Linux-servers ontwikkelt een leverancier als Vintela bijvoorbeeld belangrijke bouwstenen. Microsoft heeft MOM daartoe voorzien van een soort inplug-architectuur. Over een week brengen de nieuwe vrienden McNealy en Ballmer gezamenlijk verslag uit over één jaar samenwerking. Ik ben benieuwd waar het duo Knabbel en Babbel dan mee uitpakt.
Waarom worden er steeds meer Dos-computers verkocht?
… omdat Linux lastiger te verwijderen is. De meeste bureaucomputers met Linux worden verkocht in echte piratenlanden als China en India. Niet omdat Linux zo populair is zoals wel eens wordt gedacht, maar omdat computers zonder Windows veel goedkoper zijn. Thuisgekomen zet de nieuwe eigenaar er dan zo snel mogelijk een illegale Windows-versie op. Maar Linux vervangen is toch nog altijd ingewikkelder dan Windows over het aloude Dos heen spoelen. Dit zou de reden kunnen zijn waarom Dos aan een revival bezig is. Aldus Jim Allchin, een hoge bons van Microsoft. Interessant. Misschien moeten marktonderzoeksbureaus maar eens bij gebruikers in plaats van leveranciers langsgaan om de werkelijke penetratie van besturingssystemen te meten.
Een nieuwe lente?
… een nieuwe beltoon. Zo luidt een oud gezegde in de telecomindustrie. Afgaande op de laatste kwartaalcijfers lijkt er werkelijk sprake van een nieuwe lente in de sector. Niet alleen de fabrikanten van mobieltjes, maar ook die van infrastructuur-producten presenteren veelal goede cijfers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Ericsson, Lucent, Nokia en Motorola. De grote telefoonmaatschappijen hebben kennelijk hun miljardenverliezen onder controle en voeren nu na jaren van saneringen hun investeringen op. Inderdaad wordt umts in ras tempo uitgerold en zorgt de opschaling van de breedbandnetwerken en de introductie van VoIP voor extra investeringen. Aan de overkant van de plas tekenen de eerste mega-overnames zich al weer af. Qwest biedt bijvoorbeeld tien miljard dollar voor MCI. Als de telco’s in Europa nu het hoofd maar koel houden.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.