Intel heeft goede financiële resultaten geboekt in zijn eerste kwartaal. Het dankt die met name aan processoren en chipsets, zoals de chipcombinatie Centrino voor mobiele apparatuur. Het bedrijf voorziet echter een lichte schaarste.
Wet van Moore-publicatie Intel heeft de zoektocht afgerond naar originele exemplaren van het tijdschrift Electronics waarin de Wet van Moore oorspronkelijk is gepubliceerd. De chipproducent bezat wel PDF-scans, maar geen exemplaren meer van de papieren publicatie uit april 1965. Het bood tienduizend dollar voor het blad. Vorige week was het veertigjarige jubileum van de voorspelling voor chipontwikkeling, gemaakt door Intels medeoprichter Gordon Moore. Intel was toen al in contact met diverse mensen die de bewuste editie in bezit hebben. De ophef heeft Amerikaanse bibliotheken ertoe gebracht maatregelen te treffen om ontvreemding van de gezochte editie te beschermen. Bij de Universiteit van Illinois was namelijk al een ingebonden verzameling Electronics met daarin het gezochte exemplaar ontvreemd. Intel had al verklaard geen bibliotheekexemplaren te accepteren, tenzij direct van een bibliotheek zelf. Toch hebben bibliothecarissen van andere instanties de bewuste editie snel opgespoord in hun collecties en het blad veiliggesteld. |
Intel boekte in het eerste kwartaal van dit jaar 2,2 miljard dollar winst op 9,4 miljard dollar omzet. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 25 procent en 17 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar gaat het om respectievelijk 1 procent stijging en 2 procent daling.
Roger Benson, directeur Intel Benelux, spreekt van een reguliere seizoensverandering; het vierde kwartaal is nagenoeg altijd relatief beter dan het eerste. “Dit klopt met onze verwachtingen. We hadden nu een recordomzet, die uitviel aan de bovenkant van het door ons voorspelde bereik.” Hij zegt dat de grootste bijdrage is geleverd door de mobiliteitstrend. “Dat is dus zowel de Pentium-M als chipsets en ook Centrino. Vooral Centrino eigenlijk.”
Laatstgenoemde is Intels combinatie van processor, chipset en chips voor draadloze netwerken die het bedrijf als geïntegreerd platform in de markt zet. Intel voert die aanpak breder door en komt met meer combinaties voor andere toepassingsgebieden. Daarnaast heeft de nieuwe semi-64-bit Xeon goed bijgedragen. “Dat was de snelste uitrol van een Intel-product ooit. We hebben in de eerste maand twee miljoen Xeons afgezet.”
WiMAX
Verder breidt Intel ook uit naar nieuwe gebieden: zo lanceerde het begin vorige week een WiMAX-chip (voorheen bekend onder de codenaam Rosedale). “We staan nu nog aan het begin van het aanzwengelen van de productie”, sust Benson eventuele omzetverwachtingen voor de korte termijn. “Het is een component voor WiMAX-modems en we leveren dat nu aan elf modemfabrikanten”, legt hij uit.
De chipproducent is betrokken bij een reeks WiMAX-proeven, waaronder het National Science Museum in Groot-Brittannië. “De komende jaren komen er ook proeven in de Benelux. We praten nu al met de Haven van Rotterdam voor hun mPort-project.” De WiMAX-proef van Enertel in de stad Rotterdam maakt deels gebruik van Intel-chips, meldt Intel-woordvoerder Kristof Sehmke.
Zie ook: ftp://download.intel.com/research/silicon/moorespaper.pdf