Een ip-telefoon verpakt analoge spraak in digitale vorm in tcp/ip-netwerkpakketjes en dat heet dan Voice-over-IP of kortweg VoIP. Daarmee is er nog geen manier om een contact tot stand te brengen tussen twee willekeurige ip-telefoons. Het SIP-protocol zorgt hiervoor: het zorgt voor telefoonsessies tussen ip-telefoons van verschillende merken. SIP-telefoons beginnen nu pas aarzelend op de markt te komen. Tijd om om ze eens aan de tand te voelen. Er werden twee slachtoffers gevonden, te weten de Elesign ESP1202 en de Micronet SP5100/S.
SIP (Session Initiation Protocol) is een internetprotocol om telefonieapplicaties met elkaar te laten communiceren over het internet, een beetje zoals SMTP een protocol is om mailservers berichten met elkaar te doen uitwisselen. SIP werkt zoals alle internetprotocollen volgens een client/server-model en kan gebruik maken van proxysystemen. SIP maakt het mogelijk om internettelefonietoepassingen van verschillende fabrikanten toch met elkaar te doen samenwerken. Tot dusver was dat immers zelden of nooit het geval. IP-telefoons van Cisco kunnen bijvoorbeeld niet overweg met bijvoorbeeld VoIP-apparatuur van Avaya. Het SIP-protocol moet dat oplossen. Hoewel we SIP hier klasseren als een internetprotocol, kan het eigenlijk ook werken over andere netwerktransporten. Zo zou het in plaats van over tcp/ip ook kunnen draaien over ipx, ATM of X.25.
Elesign ESP1202 SIP Phone
Hoewel de productnaam ‘SIP Phone’ vermeldt, blijkt de ESP1202 van de Koreaanse fabrikant Elesing ook het H.323 protocol te ondersteunen. Deze SIP-telefoon heeft geen aansluiting voor het publieke telefoonnet, maar wel twee netwerkaansluitingen zodat de gebruiker een pc kan doorlussen. In feite kan de ESP1202 nog meer, want omdat hij een eigen dhcp-server bevat met NAT (Network Address Translation) kan men ook een hub of switch met meerdere pc’s aansluiten. Op deze manier is deze telefoon dus als breedbandrouter te gebruiken.
Productinfo Product: ESP1202 SIP Phone Producent: Elesign, http://www.elesign.com Leverancier: Tornado Network Services, tel. +32 16 70 02 20; http://www.tornado-voip.be Adviesprijs (excl. BTW): 139 euro Systeemvereisten: Ethernet-netwerk met UTP5-bekabeling ; SIP-account |
De geluidskwaliteit is prima en voor het dagelijks gebruik onderscheidt de ESP1202 zich in vrijwel niets van een doorsnee moderne telefoon. Buiten de instelbare snelbelgeheugens zijn er geen voorzieningen om macro’s te definiëren of zelfs maar aan LCR (least cost routing) te doen. Zodoende kan een telefoontje naar een andere SIP-nummer toch een prijskaartje hangen als dat over het publieke netwerk gerouteerd wordt (dat is immers het geval als men een standaard publiek telefoonnummer heeft of behoudt voor SIP-telefonie). De SIP-provider zou in dit geval moeten voorzien in LCR, zodat SIP-telefoontjes niet over het publieke netwerk maar over het internet gerouteerd worden.
Micronet SP5100/S Internet IP Telephone
De uit Taiwan afkomstige Micronet SP5100/S is een ip-telefoon met ondersteuning voor SIP. Hij heeft een broertje zonder die ‘/S’, met ondersteuning voor H.323, maar men kunt in de /S-versie ook de H.323 firmware branden als dat gewenst is.
De gebruiker kan de basisinstellingen uitvoeren via het ingebouwde menusysteem, maar dat oogt niet sympathiek en is erg karig uitgevoerd. De onvriendelijkheid komt onder meer doordat elk invulbaar veld zich als een alfanumeriek veld gedraagt: ook velden waarin een ip-adres ingevuld moet worden. Het ergerlijke gevolg is, dat men de cijfertoetsen meermaals moet indrukken om de bijhorende letters af te lopen tot het gewenste cijfer verschijnt.
Productinfo Product: SP5100/S Internet IP Telephone Producent: Micronet Communications Inc., http://www.micronet.info Leverancier: Stebis bv, tel. +31 344 640 400; http://www.stebis.nl Adviesprijs (excl. BTW): 176,40 euro Systeemvereisten: Ethernet-netwerk met UTP5-bekabeling, kabel naar analoge telefoonlijn met RJ11-stekker; SIP-account |
De webgebaseerde beheerinterface is erg karig. Het scherm bestaat uit twee delen: links een smal menupaneel en rechts de door dat menu gekozen informatie. Er is geen onderscheid gemaakt tussen rubrieken voor de basisinstellingen en die voor erg gedetailleerde en zeer technische configuraties. Zo staan de netwerkinstellingen en de SIP-configuratie in het hoofdmenu, maar ook de VoIP-parameterinstellingen waar de gebruiker beter vanaf blijft tenzij hij heel goed weet wat u doet.
Het toestel gedraagt zich voornamelijk als een gewone telefoon. Omdat SIP-telefoonnummers gewoonlijk een stuk langer uitvallen dan vaste-lijnnummers, is het wel zo handig dat er naast tien snelbeltoetsen ook een macronummer gevormd kan worden. Men definieert dan een speciaal nummer dat wordt afgesloten met een ‘hekje’. Zodra dat hekje wordt getoetst gaat de telefoon het werkelijke nummer vormen.
Van internettelefonie is bekend dat dit qua geluid vaak opvallend veel beter klinkt dan traditionele telefonie. Dat is bij Micronet helaas niet het geval. De geluidskwaliteit van het weergegeven geluid laat veel te wensen over: er is redelijk wat vervorming. Bovendien blijkt een stem aan de andere kant van de lijn erg zacht te worden weergegeven. Mogelijkheden om dit te verbeteren zijn niet voorhanden.
Conclusie
De Micronet SP5100/S blinkt niet uit door het design en ook de geluidskwaliteit laat veel te wensen over. Qua configuratiemogelijkheden biedt het apparaat wel meer dan het toestel van Elesign. Elesign heeft echter een veel betere geluidskwaliteit. Ook voor dit toestel geldt dat het design een kwestie van smaak is. Onze smaak is het in ieder geval niet.