In ‘Microsoft belooft eenvoud voor SQL en BI’ van Dennis Kuit (Computable, 11 maart 2005) beweert Gert Drapers, softwarearchitect bij Microsoft, aan de hand van de komende introductie van Microsoft SQL Server 2005 dat ‘SAS en Informatica Microsoft kunnen vrezen’. Oorzaak daarvan zou de ‘rijke bi- en datapakhuis-functionaliteit’ (business intelligence) van het nieuwe platform zijn. Verder zou bestaande bi- en dataintegratiesoftware moeilijk te bedienen zijn, veel specialisatie vereisen en trage prestaties neerzetten.
Nu is het natuurlijk moeilijk om inhoudelijk in te gaan op de eigenschappen van een product dat pas over een half jaar op de markt komt, maar toch denk ik dat we het optimisme van Microsoft met een korreltje zout moeten nemen. Zo impliceert de bewering dat Informatica Microsoft moet vrezen dat beide bedrijven met elkaar concurreren. Hier is in de praktijk echter nauwelijks sprake van. In de eerste plaats is SQL Server een database server en Informatica’s PowerCenter een enterprise dataintegratieplatform. Daarnaast richt Informatica zich met name op de bovenkant van de markt, waar Unix- en mainframeomgevingen de norm zijn. Windows krijgt in dit segment vooralsnog maar moeilijk voet aan de grond; sterker nog, grote bedrijven lijken in toenemende mate geneigd te zijn om hun serveromgeving te migreren naar Linux, veelal in de vorm van een grid-infrastructuur. Dat wordt ondersteund door een onderzoek van MarketCap, waaruit blijkt dat eind 2005 één op de zes bedrijven beschikt over een Linux-serveromgeving.
Besturingssystemen en focus
Zoals de meeste Microsoft-software zal SQL Server 2005 naar alle waarschijnlijkheid alleen op Windows draaien. Informatica PowerCenter daarentegen kan wel overweg met enterprise-besturingssystemen en bevat tevens grid-ondersteuning. Als er dus al sprake zal zijn van directe concurrentie tussen SQL Server 2005 en PowerCenter, dan zal die zich afspelen in de top van het mkb. Dat speelveld wordt verder verkleind door het verschil in focus van beide leveranciers. PowerCenter wordt namelijk niet alleen gebruikt voor datawarehousing, maar ook voor migratie-, dataconsolidatie-, datasynchronisatie-, datakwaliteits- en master data management-projecten. En alles gebaseerd op één centrale metadata repository.
De stelling dat Informatica en Microsoft concurrenten worden lijkt dus niet op te gaan. Drapers verbaasde me echter nog het meest met zijn opmerkingen over de vermeende traagheid en gebrekkige prestaties van de huidige dataintegratiesoftware, aangezien onze klanten juist aangeven dat het gebruiksgemak en de performance de belangrijkste redenen zijn om voor PowerCenter te kiezen. Ik vraag me af waar hij zijn beweringen op baseert, want SQL Server 2005 is nog nooit in actie gezien voor dataintegratietoepassingen.
Praktijk
Informatica kan daarentegen zijn claims over prestaties staven met praktijkervaring en harde benchmarkresultaten. Tijdens een benchmarkonderzoek in december wist PowerCenter 7 bijvoorbeeld op een opstelling bestaande uit HP Integrity Superdome servers met in totaal 64 Intel Itanium-2-processoren in iets meer dan anderhalf uur verscheidene datasets van 1 terabyte in een Oracle datawarehouse te laden, terwijl er complexe transformaties werden uitgevoerd. Dat bleek een prestatieverbetering van 211 procent ten opzichte van dezelfde benchmark met PowerCenter 6 een jaar daarvoor. PowerCenter 7 bleek ook bij grote datahoeveelheden bijna lineair schaalbaar te zijn. Bovendien kunnen gebruikers na een standaard producttraining van slechts vier dagen de software al optimaal benutten.
We moeten nog minstens een half jaar wachten voordat we weten wat Microsoft hier tegenover kan stellen – en misschien langer, want de introductie van SQL Server 2005 is reeds een jaar uitgesteld. Ik ben benieuwd, maar niet bezorgd. Hoewel SQL Server ongetwijfeld een stuk van de databasemarkt zal opeisen, zal dat voor de enterprise dataintegratiemarkt veel moeilijker zijn. Misschien dat SQL Server 2005 een positie kan verwerven aan de onderkant van de markt, maar wij gaan ons pas ongerust maken als heel de wereld op Microsoft draait. En dat is echt een utopie.
Bert Oosterhof, corporate senior architect en director of technology Emea bij Informatica